7.4.16

Ο Καρέλιας «τσάκισε» τη Philip Morris- Ποιες οι πρακτικές της πολυεθνικής

Οι πωλήσεις της Παπαστράτος-Philip Morris έπεσαν για μια ακόμα χρονιά το 2013 ενώ την ίδια στιγμή συνέχισαν να ανεβαίνουν αυτές της Καρέλιας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική καπνοβιομηχανία να βρεθεί στην κορυφή του κλάδου από τότε που η Παπαστράτος πέρασε στον έλεγχο της αμερικανικής πολυεθνικής.
Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της Καρέλιας έφτασε στα 193,4 εκ ευρώ και της Παπαστράτος σε 162 εκ Ευρώ ενώ προ τριετίας η Παπαστράτος είχε τζίρο 245 εκ Ευρώ και η Καρέλιας 151 εκ Ευρώ.
 Όμως υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα εξόχως εντυπωσιακό.
Αυτό των συνεχών ζημιογόνων αποτελεσμάτων της Παπαστράτος τα τρία τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα το 2013 η Παπαστράτος είχε ζημίες 13,781 εκατ. ευρώ, από ζημιές 1,526 εκατ. ευρώ το 2012 και ζημιές 17,327 εκατ. ευρώ το 2011. Την ίδια στιγμή η Καρέλιας είχε αθροιστικά κέρδη περίπου 165 εκ ευρώ αποδίδοντας τεράστια ποσά άμεσου φόρου στο δημόσιο πέρα από την καπνική φορολογία και τον ΦΠΑ.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις της Παπαστράτος προκύπτει μεταξύ άλλων ότι έχει υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις 100 εκ Ευρώ. Επίσης το 2013 παρουσιάζεται εκτίναξη των μεταχρονολογημένων επιταγών της Παπαστράτος στα 53 εκ Ευρώ από 2 εκ Ευρώ και ταυτόχρονα αύξηση των οφειλών Γραμματίων και υποσχετικών στα 75 εκ Ευρώ από 59 εκ Ευρώ χωρίς να είναι γνωστό τι είδους πληρωμένες και σε ποιους αφορούν αυτές οι υποχρεώσεις.
Με το δανεισμό από συνδεδεμένη εταιρία ουσιαστικά η Παπαστράτος έχει απώλεια κερδών από τόκους. Φυσικά από τις συνεχείς ζημιές του περίφημου ξένου επενδυτή το ελληνικό δημόσιο δεν έχει φορολογικά έσοδα.

Κατά τα λοιπά πανηγυρίζουμε για τις επενδύσεις της Philip Morris στην Ελλάδα και τις υποσχετικές για αγορά καπνού από τους έλληνες παραγωγούς.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου