11.6.16

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν άντρες και γυναίκες δουλεύουν μαζί

Έρευνα αποκαλύπτει πως συνεργάζονται οι γυναίκες με τους άνδρες και τι είναι αυτό που εμποδίζει την επικοινωνία τους

Σ΄έναν χώρο εργασίας το μυστικό της επιτυχίας είναι να μάθεις να συνεργάζεσαι όσο καλύτερα γίνεται με τους συνεργάτες σου, είτε αυτοί είναι άντρες είτε είναι γυναίκες. Επειδή, όμως, ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα ή τις δικές του ανάγκες η συνεργασία και η συνύπαρξη με τους συναδέλφους διαφέρει.
Η νευροεπιστήμη αναφέρει πως αυτή η διαφορά έχει να κάνει με το φύλο.
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που έκανε την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ενεργοποιούνται και λειτουργούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.
Πού όμως οφείλονται οι συγκεκριμένες διαφορές;
"Οι διαφορές αυτές σχετίζονται με τις υποκειμενικές στρατηγικές που ακολουθούν οι γυναίκες και οι άνδρες", αναφέρει η Joseph Baker, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας.
Με άλλα λόγια , η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τακτικές. Συγκεκριμένα, οι άνδρες επικεντρώνονται στο multitasking , στο να κάνουν δηλαδή πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ οι γυναίκες επικεντρώνονται στη μελέτη της συμπεριφοράς των άλλων, για την επίτευξη ενός κοινού στόχου .
Παράλληλα, από προηγούμενες μελέτες της εργασιακής συμπεριφοράς των δύο φύλων προκύπτει πως οι άνδρες λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν συνεργάζονται με άνδρες παρά με γυναίκες. Η νέα έρευνα φαίνεται να στηρίζεται σ' αυτό το συμπέρασμα, που ενισχύεται και από τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από την παρακολούθηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου , ενώ οι συμμετέχοντες σ' αυτή εκτελούν ασκήσεις συνεργασίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 200 συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν στην αρχή να πραγματοποιήσουν μια απλή εργασία, να πατήσουν, δηλαδή, ταυτόχρονα με τον συνεργάτη τους (άνδρα ή γυναίκα) ένα κουμπί, χωρίς να μιλούν.
Σε άνδρες συμμετέχοντες, ενεργοποιήθηκε το τμήμα του εγκεφάλου στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό, που σχετίζεται με multitasking. Ενώ, στις γυναίκες ενεργοποιήθηκε η δεξιά κροταφική περιοχή , που συνδέεται με την αναγνώριση συναισθημάτων.
Παράλληλα, όταν οι συμμετέχοντες συνεργάζονταν με άτομα του ιδίου φύλου τα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν και στους δύο ήταν τα ίδια, όταν όμως άλλαζε το φύλο του συνεργάτη τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Επειδή, όμως η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρόωρο στάδιο, οι επιστήμονες διστάζουν να αποφανθούν ότι η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φύλων είναι λιγότερο επιτυχημένη, από τη συνεργασία των ατόμων του ιδίου φύλου.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της δυναμικής μιας ομάδας εργασίας.


qz.com | news247.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου