3.6.16

Το δράμα των επιχειρήσεων & η τραγωδία των εργαζομένων

Τα στοιχεία προδιαγράφουν τσουνάμι λουκέτων μετά και τα τελευταία φορολογικά βάρη.

Μπορεί τα επώνυμα «κανόνια» το τελευταία διάστημα σε επιχειρήσεις όπως το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρεία ασφάλειας «Πυρσός Security», το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Ηλεκτρονική Αθηνών» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» να προκάλεσαν αίσθηση, είναι όμως μόνο η κορυφή του παγόβουνου.  Τα στοιχεία προδιαγράφουν τσουνάμι λουκέτων μετά και τα τελευταία φορολογικά βάρη, παρά τις διαβεβαιώσεις που ακούστηκαν και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι ανοίγει μια νέα εποχή.
Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2016- και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά σε όλη την χώρα ήταν περισσότερες κατά 2.985 από αυτές που ιδρύθηκαν. Από την αρχή του χρόνου κατέβασαν ρολά 15.409 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών και συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.
Το τσουνάμι όμως δεν είναι ακόμη στην κορύφωσή του. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ 21.000  επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και οι 63.000 έχουν πολύ χαμηλό δείκτη επιβίωσης, που σημαίνει ότι αν δεν κλείσουν φέτος, δεν θα αποφύγουν το μοιραίο το επόμενο έτος, ειδικά μετά την φορολαίλαπα. Τα στοιχεία εξάλλου είναι εφιαλτικά. Οι μισές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πλέον πληρώσουν τους εργαζόμενους στην ώρα τους και ενώ 4 στις 10 αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Για τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ, η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει τι είχε γίνει με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011.  Είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο περίπου 6.500 καταστημάτων και την απώλεια 40.000 θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, στα δημόσια ταμεία μπήκαν 160 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί, θέτοντας το μέτρο αυτό εκτός στόχων.


thetoc.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου