27.6.16

ΦΙΑΣΚΟ των δημοσκοπήσεων - Μεγάλη νίκη Ραχόι, τρίτοι οι Podemos


Φιάσκο των δημοσκοπήσεων - Μεγάλη νίκη Ραχόι, τρίτοι οι PodemosΈνα εκλογικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των δύο exit poll, τα οποία έδειχναν ανατροπή με το Podemos να εκτοπίζει τους Σοσιαλιστές από την δεύτερη θέση, τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν διαφορετική εικόνα. 
Το Λαϊκό κόμμα, ως νικητής των εκλογών, ξεπερνά το 30%, το Σοσιαλιστικό κόμμα διατηρεί τη δεύτερη θέση και οι Podemos που συμμάχησαν με την Αριστερά κατατάσσονται τρίτοι.
Με καταμετρημένο το 80% της ισπανικής επικράτειας:
Λαϊκό Κόμμα (PP): 32,16% (136 έδρες)
Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE): 23,2% (88 έδρες)
Unidos Podemos: 21,2% (71 έδρες)
Ciudadanos (Πολίτες): 12,4% (30 έδρες)
Πρόκειται για φιάσκο των δημοσκοπήσεων και των άλλων μετρήσεων που έδιναν στη δεύτερη θέση τους Podemos και τους συμμάχους τους.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα exit polls, που... απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν τις αποφάσεις των Ισπανών ψηφοφόρων, έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:
1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)
2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)
3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)
4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)
Ηδη ο επικεφαλής κ. Ιγγλέσιας παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλό αποτέλεσμα. Πάντως, το μετεκλογικό θρίλερ θα συνεχιστεί καθώς θα χρειαστούν ευρύτερες συμμαχίες για να σχηματιστεί κυβέρνηση και όλα είναι ανοικτά. Αυτό που συνέβη ήταν η διατήρηση του δικομματισμού όπως την γνωρίζουμε στην Ισπανία και φαίνεται ότι το Brexit επηρέασε τους Ισπανούς.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα λίγο πριν τα μεσάνυχτα η υποστήριξη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό, αυξήθηκε στις βουλευτικές εκλογές.
Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι δύο εκτενή exit polls που προέβλεπαν απότομη άνοδο του Podemos και πτώση των παραδοσιακών κομμάτων ήταν λάθος. Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δεδομένου ότι κανένας δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας με τον Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος βγαίνει σημαντικά ενισχυμένος από την κάλπη, καθώς ούτε καν το σκάνδαλο με τον υπουργό Εσωτερικών που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες ημέρες δεν τον επηρέασε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου