2.6.16

Reuters: Οι Ελληνες «βράζουν» με τις νέες αυξήσεις φόρων


Reuters: Οι Ελληνες «βράζουν» με τις νέες αυξήσεις φόρων

Την οργή των Ελλήνων για τα νέη βάρη που καλούνται να σηκώσουν από την 1η Ιουνίου, μετά και την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, επιχειρεί να αποτυπώσει το Reuters σε ρεπορτάζ του στους δρόμους της Αθήνας.
Ο ιδιοκτήτης καφετέριας σε πεζόδρομο της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γαρυφάλλου αντιμετωπίζει με φιλοσοφική διάθεση τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, τονίζει το ρεπορτάζ: Εχει συνηθίσει. Είναι η έκτη φορά μέσα σε ισάριθμα χρόνια. «Ελπίζουμε να έχουν ένα σχέδιο, ότι τους επόμενους 6-9 μήνες θα δούμε μία ανάκληση», λέει.
Το Reuters υπογραμμίζει ότι οι νέες αυξήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή την Τετάρτη, προκειμένου η Αθήνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των δανειστών, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Φορολογούν χρήμα που δεν υπάρχει», σχολιάζει στο Reuters o Παύλος Αστερίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σχολιάζοντας τη σειρά φορολογικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα. «Πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα; Είναι παράλογο. Για αυτό θα αποτύχει αυτό το μέτρο και θα επιστρέψουμε στο μηδέν», προσθέτει.
Και οι επιχειρήσεις όμως τονίζουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διαρκή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να μην τη μετακυλήσουν στους καταναλωτές. «Κάθε αύξηση περιορίζει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα», τόνισε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά στο ρεπορτάζ γίνεται και το «λουκέτο» στο ξενοδοχείο Athens Ledra, το οποίοα χαρακτηρίζεται ως το πιο πρόσφατο θύμα της εξουθενωτικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία του τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική σεζόν.
«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα», δήλωσε ένας από τους ξένους πελάτες του, ο 65χρονος Αλαν Πέντερσεν από τη Δανία. «Από τον τουρισμό βγάζεις χρήματα. Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μάθουν για αυτό, μπορεί να επιλέξουν έναν άλλο παρόμοιο προορισμό, όπως η Βαρκελώνη ίσως», προσθέτει.
Η Ελλάδα βασίζεται στα μνημεία και τις παραλίες της για την οικονομική ανάπτυξη, σχολιάζει το Reuters. Ο τομέας είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα, αποτελώντας περίπου το 17% του ΑΕΠ και απασχολώντας έναν στους πέντε ανθρώπους.
«Κάποιοι επιβιώνουν, κάποιοι όχι, αλλά όταν υπάρχει βαριά φορολογία, κάποιοι ''πεθαίνουν'' ταχύτερα... έρχεται αυτό και τους αποτελειώνει», σχολίασε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επικεφαλής του ΣΕΤΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου