28.7.16

Πως ο "βαρόνος της κοκαΐνης" δεν πλήρωσε ποτέ το πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων ευρώ

- Στελέχη εφοριών μιλούν για «πρωτοφανή δικαστική απόφαση» και «περίεργα ελαφρυντικά» 

- Για «δικαιολογημένη διαγραφή» κάνουν λόγο οι δικηγόροι του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου

Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργούνται από την πρόσφατη δικαστική απόφαση «εξαΰλωσης» χρηματικού προστίμου 20 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον 55χρονο, επονομαζόμενο «βαρόνο της κοκαΐνης», Αλέξανδρο Αγγελόπουλο. Και αυτό με δύο αποφάσεις με διαφορά τεσσάρων ημερών από τις δικαστικές αρχές της Αθήνας και του Πειραιά. Για την εξέλιξη αυτή υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών καταγγέλλουν ότι «με την απόφαση μη είσπραξης του προστίμου σταμάτησε η διαδικασία ταμειακών βεβαιώσεων και κατασχέσεων με κίνδυνο να χαθούν οριστικά αυτά τα ποσά για το Ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια ώρα που καταβάλλονται πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε ανήμπορους οικονομικά Ελληνες».
Ολα αυτά ενώ προ μερικών μηνών είχε υπάρξει παρέμβαση από τον Αρειο Πάγο για την απόφαση άλλου δικαστηρίου να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στον συγκεκριμένο διακινητή ναρκωτικών και να αποφύγει την ισόβια κάθειρξη. Από την άλλη πλευρά, νομικοί εκπρόσωποι του Αλ. Αγγελόπουλου ανέφεραν ότι «η καταβολή του προστίμου θα γίνει από τον κατηγορούμενο μετά την αποφυλάκισή του».
Το καΐκι με 5,5 τόνους κοκαΐνης
Ο Αλ. Αγγελόπουλος, που διέμενε στην Αθήνα και στους Νέους Πόρους Πιερίας, είχε συλληφθεί το 2004 ως οργανωτής μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1». Στη δίκη σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια. Ωστόσο το 2011 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά «έσπασε» τα ισόβια επιβάλλοντάς του κάθειρξη 22 ετών. Και αυτό επειδή αναγνώρισε -ομόφωνα - το ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου». Μία απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και στελεχών του ΣΔΟΕ που είχαν χειρισθεί την υπόθεση και οι οποίοι μιλούσαν για έντονο παρασκήνιο. Στην απόφαση αυτή είχε ασκήσει αναίρεση ο εισαγγελέας της έδρας.
Η εκδίκασή της στον Αρειο Πάγο αναβλήθηκε δύο φορές λόγω εκλογών και άλλων κωλυμάτων και τελικώς πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η απόφαση επανεκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2015. Ετσι, δύο μήνες αργότερα ο 55χρονος συνελήφθη εκ νέου. Τον Δεκέμβριο του 2015 εκδόθηκε η νέα απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που του επανέφερε την πρωτόδικη ποινή των ισοβίων δεσμών. Παράλληλα ο Αλ. Αγγελόπουλος είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για ξέπλυμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω κυρίως κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, «επενδύσεις» και άλλα τρικ.
Οπως ήταν ήδη γνωστό, αρχικά το 2014 με απόφαση δικαστηρίου τού επεστράφησαν περιουσιακά στοιχεία της τάξεως περίπου των 3 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί ως «προϊόντα εγκλήματος». Για τα χρήματα αυτά υποστήριξε ότι ήταν έσοδα κυρίως από καταστήματα στο Βέλγιο, «προ της καταγγελλόμενης εμπλοκής του στην υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης».
Το πρόστιμο, η Εφορία και τα δικαστήρια
Ομως διαπιστώνεται τώρα ότι υπάρχει περίεργη συνέχεια. Με την απόφαση 3075/2014 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είχε επιβληθεί πρόστιμο στον Αλ. Αγγελόπουλο που έφθανε, με τις προσαυξήσεις, τα 20.210.490 ευρώ. Οπως ανέφεραν υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών, «τον Σεπτέμβριο του 2015 η Εφορία της Κατερίνης - με βάση δύο σχετικές δικαστικές αποφάσεις της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά τον Μάιο του 2015 και της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2015 - του έκανε ταμειακή βεβαίωση και άρχισε τη δέσμευση ακινήτων, λογαριασμών κ.λπ. Ομως μετά άρχισαν τα παράδοξα γεγονότα...».
Με απόφαση στις 30 Μαρτίου 2016 η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ζήτησε «τη διαγραφή του χρηματικού καταλόγου με βεβαίωση της χρηματικής ποινής» - των 20 εκατ. ευρώ - για τον Αλ. Αγγελόπουλο καθότι υπήρχε «συγχωνευτική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά». Δηλαδή, πιο απλά, το σκεπτικό της «εξαφάνισης» της εντολής της είσπραξης του προστίμου από τις δικαστικές αρχές της Αθήνας ήταν ότι υπήρχε παρόμοια απόφαση από τις αντίστοιχες αρχές του Πειραιά. Και αν αυτό είναι λογικό και εξηγήσιμο, υπήρξε μία ιδιότυπη συνέχεια...
Στις 4 Απριλίου 2016, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη σχετική απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, αποφασίζεται η μη είσπραξη της χρηματικής ποινής των 20 εκατ. ευρώ και από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά. Μία απόφαση που προκάλεσε πλήθος αποριών.

Ερωτήματα για τις αποφάσεις
Οπως ανέφεραν υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών, «για όλους τους απλούς πολίτες έχει προβλέψει ο νόμος και προσημειώσεις υποθηκών και συντηρητικές κατασχέσεις, ακόμη και πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων που δεν έχουν δικαστεί ακόμη σε πρώτο βαθμό, και εδώ δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσει το Δημόσιο ό,τι δικαιούται από έναν κατηγορούμενο για τόσο εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών».
«Το Βήμα» επικοινώνησε με νομικούς εκπροσώπους του κατηγορουμένου, οι οποίοι ανέφεραν ότι «η απόφαση για τη διαγραφή της χρηματικής ποινής στην Εφορία από τις δικαστικές αρχές του Πειραιά είναι δικαιολογημένη αφού, όπως τους είπαμε, η είσπραξη του προστίμου αρχίζει μετά την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου».
Πάντως άλλοι νομικοί και υπάλληλοι εφοριών με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» ανέφεραν ότι «η διαδικασία είσπραξης του επιβαλλόμενου προστίμου μπορεί να αρχίζει όταν μία απόφαση καταστεί αμετάκλητη. Επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος ο κατηγορούμενος για σοβαρά αδικήματα μετά την αποφυλάκισή του να εξαφανισθεί και το μεγαλύτερο τμήμα του προστίμου να χαθεί».


tovima.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου