«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

31.7.16

Και ξαφνικά... φήμες για δεύτερο πραξικόπημα στην Τουρκία! 7.000 πάνοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ!

- Επτά χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί και βαρέα οχήματα περικύκλωσαν τα ξημερώματα τη ΝΑΤΟϊκή βάση με τα πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ
- Συγκεχυμένες οι πληροφορίες που φτάνουν από την Τουρκία
- Για “έλεγχο ασφαλείας” κάνει λόγο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
- Στα διεθνή ΜΜΕ πάντως οι αναφορές για “δεύτερη προσπάθεια πραξικοπήματος” δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια
- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο
- “Θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες” και “να κλείσει η βάση” φώναζαν οπαδοί του Ερντογάν την Πέμπτη
Για μία ακόμη φορά η κατάσταση στην Τουρκία είναι τεταμένη, με τις πληροφορίες που φτάνουν από την γείτονα να είναι συγκεχυμένες και αντικρουόμενες, όσον αφορά στο τι λέει επισήμως η κυβέρνηση και τι προκύπτει από τα μέσα ενημέρωσης.
Όλες οι δίοδοι προς την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται στα Άδανα, έχουν κλείσει από τα ξημερώματα της Κυριακής στην Τουρκία, κάτι που πυροδότησε τις φήμες για δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος, με την απουσία μίας πειστικής και επίσημης εξήγησης να... συνεπικουρεί στην διάδοσή τους.
Αλαλούμ!
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε πως επρόκειτο για “επιθεώρηση ασφαλείας” με τις τοπικές εφημερίδες, ωστόσο, όπως η Hurriyet, να κάνουν λόγο για ένα δεύτερο πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Περίπου 7 χιλιάδες οπλισμένοι αστυνομικοί με βαρέα οχήματα περικύκλωσαν τη βάση, κλείνοντας οποιαδήποτε δίοδο προς αυτήν. Η βάση στα Άδανα χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, περιοχή που ήταν ήδη απαγορευμένη αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάποιων τουρκικών εφημερίδων έκαναν λόγο ακόμα και για νέα προσπάθεια πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομάρ Τσελίκ, αυτή είναι μια “επιθεώρηση ασφαλείας” και μάλιστα... ρουτίνας.
Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε με ένα tweet να καθησυχάσει, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η εφημερίδα Hurriyet, αντίθετα, μεταδίδει πως η αστυνομία έλαβε πληροφορίες για μια δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος από τις δυνάμεις του Γκιουλέν για να ανατρέψουν το καθεστώς Ερντογάν.
Δείτε τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το σημείοΗ ισχυρότατη παρουσία βαριά οπλισμένων αστυνομικών δυνάμεων, συνοδευομένων και από βαρέα οχήματα, θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή της τουρκικής κυβέρνησης που κάνει λόγο για μπλοκάρισμα του δρόμου προς το Ιντσιρλίκ λόγω “επιθεώρησης ασφαλείας”.

Η σημασία του Ιντσιρλίκ
Η βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται στο προάστιο των Αδάνων, είναι μια σημαντική ΝΑΤΟϊκή βάση στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στη συγκεκριμένη βάση 50 με 90 πυρηνικά όπλα. Τα τοπικά μέσα έχουν στρέψει την προσοχή τους στη βάση, από το αποτυχημένο πραξικόπημα και έπειτα.
Παρά το γεγονός πως βασικοί χώροι των συγκρούσεων μεταξύ των πραξικοπηματιών και των καθεστωτικών την 15η Ιουλίου ήταν η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, η βάση του Ιντσιρλίκ έκλεισε από τις τοπικές αρχές, ενώ αρκετοί από τους Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη βάση κατηγορήθηκαν από τους αξιωματούχους του καθεστώτος Ερντογάν για συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Αυτή η βραδινή περικύκλωση της βάσης του Ιντσιρλίκ, έρχεται λίγες μόλις ώρες έπειτα από τις τεράστιες διαδηλώσεις της Πέμπτης, όπου οι εθνικιστές οπαδοί του Ερντογάν, βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας “θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες” και απαιτώντας το άμεσο κλείσιμο της βάσης. Μόνο το προσωπικό της ασφάλειας της βάσης τους σταμάτησε από το να εισβάλλουν στο Ιντσιρλίκ.
Με πληροφορίες από rt.com και sputniknews.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου