7.7.16

Θ΄ αργήσει το νέο έτος !

Θα αργήσει να έλθει το 2017.
Ναι καλά διαβάσατε.
Λίγο πριν τη πρωτοχρονιά θα προστεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια μας, προκειμένου να αντισταθμισθεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόιόταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59 στο τέλος του έτους (ώρα UTC), αντί μετά να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60. Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στην Ουάσιγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι δρες Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, οι οποίοι πρώτοι διεθνώς εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για το νέο εμβόλιμο δευτερόλεπτο.
Κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 μέρες, η οποία κάπως πρέπει να διορθωθεί. Και η λύση είναι η περιοδική προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.
Από το 1972 ο αρμόδιος «θεματοφύλακας» του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα. 
Η τελευταία φορά ήταν στις 30 Ιουνίου 2015 και η επόμενη θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Α.Χ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου