28.7.16

Η Περιφερειακή Αρχή αδιαφορεί για την ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κ.Α.Π.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας Κ.Α.Π. προβλέπεται από τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 1307/2013 και αφορά τόσο τον 1ο Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις), όσο και τον 2ο Πυλώνα (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Σκοπός είναι να διορθωθούν παραλήψεις, αστοχίες και να γίνει άρση αδικιών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Ήδη έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα τόσο όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όσον και την πράσινη ενίσχυση.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Κανονισμό η Εθνική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας Κ.Α.Π., θα πρέπει να αποσταλεί από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Αυγούστου 2016.
Η ισχύς δε της αναθεωρημένης πρότασης θα ισχύσει από 01-01-2017.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτο το ότι δεν συμπεριελήφθη από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Καρασμάνη, η Κορινθιακή σταφίδα στον κατάλογο των 15 προϊόντων που εντάχθηκαν.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ενίσχυση που λαμβάνουν οι σταφιδοπαραγωγοί σήμερα να είναι μειωμένη κατά 30%.
Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα παραδοσιακό εξαγωγικό προϊόν, που παράγεται στην Πελοπόννησο και στην Ζάκυνθο και χρειάζεται στήριξη προκειμένου να σταματήσει η φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας.
Ήδη έχουν εγκαταλειφτεί αρκετές εκτάσεις και η παραγωγή έχει μειωθεί από τους 35.000 τόνους στους 20.000 τόνους.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να διορθωθεί το σφάλμα και η κορινθιακή σταφίδα να ενταχθεί στην κατηγορία των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Παράλληλα να συμπεριληφθούν στη χυμοποίηση μαζί με τα πορτοκάλια (που είναι στη συνδεδεμένη ενίσχυση) και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή όπως τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ.
Όσον αφορά την αδυναμία των αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων, κυρίως στις ορεινές περιοχές, για να ανταποκριθούν στην αναλογία των 120 Kg γάλακτος ανά επιλέξιμο ζώο ώστε να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, προτείνω:
1)    Για τις ντόπιες φυλές το όριο να είναι 80 kg γάλακτος/ζώο
2)    Για τα βελτιωμένα ζώα να παραμείνει όριο τα 120 Kg γάλακτος/ζώο.
Τέλος να συμπεριληφθεί και η αραχίδα (όπως είναι τα άλλα ψυχανθή) στην πράσινη ενίσχυση, φυτό το οποίο έχει ικανότητα δέσμευσης του αζώτου.
Επειδή το θέμα αυτό αφορά προϊόντα της Πελοποννήσου και είναι σημαντικό να ενταχθούν στην ενδιάμεση αναθεώρηση, έθεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27-07-2016, να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης (λόγω του επείγοντος) και να σταλούν οι διαμορφωμένες προτάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συμπεριληφθούν στον εθνικό φάκελο.
Δυστυχώς, παρότι όλες οι άλλες παρατάξεις στήριξαν την πρόταση, η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε.
Υ.Γ.:
Η σπουδαιότητα του θέματος απαιτούσε να λάβει πρωτοβουλία η Περιφερειακή Αρχή και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του πρωτογενή τομέα, να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για έναν πλήρη φάκελο που θα στηρίζει τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας.
Όμως όχι μόνον δε φρόντισε έγκαιρα να οργανώσει αυτή τη συνεργασία αλλά και στο παρά πέντε αρνήθηκε να συζητηθεί και να πάρει αποφάσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Καλαμάτα 28-07-2016                                   Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης 
ΠΕ Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου