1.7.16

Ο τουρισμός καλείται να σώσει την παρτίδα. Η κυβέρνηση τον ...αφήνει;

*Αρθρο του Βάιου Καλοπήτα
 
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η Κυβερνητική πολιτική έχει επενδύσει πολλά στην φετινή πορεία του Τουρισμού. Το Κυβερνητικό στοίχημα για την οικονομία ιδιαίτερα δε λόγω της σημαντικής πρόσφατης αύξησης στην φορολογία περνάει από το πόσο θα ενισχύσουν οι  τουριστικές επιχειρήσεις τα ταμεία του Κράτους .
Επαγωγικά λοιπόν ο χειμώνας μας , όχι μόνο για τον αν θα εξασφαλίσουμε τα προς το ζην αλλά και για να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα μεγέθη του Τουρισμού.
Τα οριακά θετικά μεγέθη για τον Ελληνικό Τουρισμό που προβάλλονται  αυτή την στιγμή δεν επαρκούν για να αξιολογήσουν την κυβερνητική πολιτική κυρίως διότι προκύπτουν λόγω των διεθνών συγκυριών στην περιοχή μας.
Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι πολυδιάστατο και  μπορεί να καλύψει όλο το εύρος απαιτήσεων των επισκεπτών ωστόσο η προσδοκία σημαντικής αύξησης προσκρούει στις παραλήψεις των υπουργείων της κυβέρνησης, όπως με τις καθυστερήσεις στην έκδοση Visa όπου είχαμε ακυρώσεις Ρώσων επισκεπτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως Χιλιάδες Ρώσοι τον Ιούνιο προτίμησαν να επισκέπτονται τουριστικά θέρετρα της χώρας τους όπως το «Σότσι»  αντί να έρχονται στην Ελλάδα.
Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση που ασκήθηκε από φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού και τις επανειλημμένες ερωτήσεις, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση Visa διευθετήθηκε σύμφωνα με την Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά μόλις προ ολίγων ημερών.
Η Υπουργός  έσπευσε να μας ενημερώσει ‘’ τέλη Ιουνίου’’ πως οι Ρώσοι θα παίρνουν Visa εντός 48 ωρών, την αυτονόητη δηλαδή υποχρέωση μας ως χώρα προς τους πολίτες που θέλουν να μας επισκεφτούν και αυτό που θεωρητικά θα έπρεπε να ισχύει, σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Αυτό που παρέλειψε όμως, είναι να μας εξηγήσει, τι ζημιά έχει κάνει στον τουρισμό αυτή η καθυστέρηση.
Δυστυχώς την στιγμή που ο τουρισμός καλείται να σώσει την παρτίδα για την Ελληνική οικονομία  η αδυναμία επιχειρησιακού προγραμματισμού και συντονισμού στα πεδία εξωτερικής πολιτικής και τουρισμού, έχει οδηγήσει στο να μην έχουμε ως χώρα αυτά που θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα για το 2016.
*Ο Βάιος Καλοπήτας είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος, Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου