31.7.16

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα απαγορεύεται στους κλειστούς δημόσιους χώρους

Την πλήρη απαγόρευση του τσιγάρου, ακόμη και του ηλεκτρονικού, στους κλειστούς δημόσιους χώρους προβλέπει ο νέος και ιδιαίτερα αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος.
 Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η δρακόντεια νομοθεσία είναι αναγκαία, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου η απαγόρευση του καπνίσματος μένει στα χαρτιά.
«Πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη (...) και η μόνη χώρα όπου καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους» λέει ο υπουργός Υγείας.
Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος θα απαγορεύει στους κλειστούς δημόσιους χώρους όχι μόνο το κάπνισμα αλλά και το άτμισμα, καθώς πλέον αμφισβητείται η ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος. Επιπλέον, το άτμισμα συχνά λειτουργεί ως προθάλαμος του καπνίσματος.
 Το ευχάριστο για τους αμετανόητους καπνιστές είναι ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων με την επιβολή ακόμη υψηλότερων φόρων, μέτρο που προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Πάντως ο κ. Ξανθός δεν τρέφει αυταπάτες ότι ένας νόμος μπορεί να φέρει δραστική αλλαγή. «Κυρίως πρέπει να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα και συνείδηση γύρω από το κάπνισμα» επισημαίνει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου