28.7.16

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - Τριφυλία ...

 Του Παν. Αντωνόπουλου


          Α, ρε σαμαράδες και γαϊδουράδες αποκαϊδια την κάνατε την Τριφυλία. 
Τίποτα δεν της αφήσατε και το βρακί της κι αυτό το πήρατε.  
Νοσοκομείο, κέντρα υγείας, ΙΚΑ, ΔΟΥ, ειρηνοδικεία, τεχνικές υπηρεσίες, ΤΑΣ, ΚΕΠ,  τα διαλύσατε.   
Οι υπάλληλοι σκορπίστηκαν σαν τους αραπάδες του Ιμπραήμ στα Δερβενάκια και οι πολίτες τρέχουν για ένα χαρτί στην Καλαμάτα! Κι ένας θεός ξέρει αν γυρίσουν, οδηγώντας στις στροφές του Αρκουδορέματος.   
        Τα καφενεία φίσκα απολυμένους, οι καφετέριες γεμάτες φραπεδάκηδες,  οι πλατείες σωρούς από πασατέμπο, που αποφλοιώνουν οι πιστοποιημένοι τεμπέληδες της τρόικας. Η περιοχή θυμίζει δεκαετία του πενήντα,  τα δίσεκτα  μετεμφυλιακά χρόνια, τότε που οι πεινασμένοι έτρωγαν αλεπούδες και σκαντζοχέρια.
        Τότε στην Κυπαρισσία υπήρχε μια τράπεζα ισχνή με δυο υπαλλήλους, ένα νοσοκομείο που φρόντιζε τους δαγκωμένους από τους λυσσασμένους σκύλους, ο ΟΤΕ στεγασμένος σ’ ένα χαμόγι με χαλασμένο τηλέφωνο, το ζαχαροπλαστείο για τους σουλτάνες της να τρώνε το μπακλαβά τους, και πολλά καφενεία που σπούδαζαν τους νεολαίους σκαμπίλι και πρέφα. 
Στο ίδιο μήκος κύματος, τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι και τα μεγαλοχώρια της βόρειας Τριφυλίας.
         Σήμερα μας ξαναγύρισαν σ’ εκείνη την εποχή, την εποχή της πείνας, της αμερικάνικης βοήθειας, των συσσιτίων, της ληγμένης κονσέρβας της Καλιφόρνιας και της βιταμίνης από ρέγκες. 
Στην εποχή της μπομπότας, και του κριθαρόψωμου. 
Της λαλαγγίδας και του βραστού χόρτου.
        Γίναμε τριτοκοσμικοί. 
Για να εξοικονομήσουμε τον επιούσιο, τζογάρουμε στο λόττο, στο τζακ ποτ και στο κίνο. Δε μας μένει μία, κόβουμε τον καφέ, το καφενείο, την εφημερίδα, κόβουμε και το φάρμακο, και ο καμπανοκρούστης είναι έτοιμος να μας πενθήσει και να μας παραδώσει στον άγιο Πέτρο.  Και να ζήσεις πού  να βρεις πετρέλαιο να ζεσταθείς, ζεστό νερό να πλύνεις τις σκόρτσες σου, βενζίνη να κινήσεις το τροχοφόρο σου, ρευστό να πληρώσεις το γιατρό, τα χαράτσια σου και την τύφλα σου τη μαύρη;   
       Εδώ στην Τριφυλία τι να  κάνεις; 
Η αποψίλωσή της έφτασε και στον πολιτισμό της, έστω και αυτόν τον πρωτόγονο που της διαπερνά την ψυχή της και τώρα δε ψυχαγωγούμαστε παρά με τις παλλακίδες και τις χατζάρες του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή και του κάθε ανώμαλου Σουλτάνου. Στις ειδήσεις βλέπουμε ασκέρια με πολιτικούς δράκουλες, στις εκπομπές συνταγές με ψιλοκομμένους μαϊντανούς, διαφημίσεις με καυτά DVD.
        Και πίνουμε αφεψήματα από ιβίσκους και λουίζες να ηρεμήσουμε. Παίρνουμε χούφτες τα ηρεμιστικά, και τα φάρμακα  να φέρουμε στα ίσα την πίεση και τις αρρυθμίες. Και οι τροϊκανοί, ξένοι και ντόπιοι να μας γράφουν στα αχαμνά τους. Παίρνουν και τούτο, παίρνουν και κείνο, στο τέλος θα μας πάρουν και τα απόκρυφά μας! Αποψίλωση στο δημόσιο, αποψίλωση και στο ιδιωτικό! << Είπαμε γριά να κλάνεις, μα μην το παρακάνεις ! >>    

       ellinikoxronografima.blogspot.gr      

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου