24.7.16

Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους κρύβουν ΦΠΑ. Νέο σαφάρι εφοριακών

Συμφέρει να κερδίσεις 7,5 ευρώ
από απόδειξη που δεν έκοψες ή
να πληρώσεις 250 ευρώ πρόστιμο;

Οι επιχειρηματίες ας το καταλάβουν: παίρνουν το ΦΠΑ για να τον αποδώσουν όχι να το βάλλουν στη τσέπη τους. Όλα αυτά γιατί από αύριο  Δευτέρα εντείνονται οι έλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις για μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ θα ισχύουν κι αυξημένα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης. Και αν βάλουν όλοι μηχανάκια (POS) θα γλυτώνουν και το πήγαινε – έλα σε τράπεζες, λογιστές, εφορίες κλπ. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο πιο γρήγορα θα εισπράττει το κράτος. Άρα μπορεί και πιο γρήγορα να σταματήσει αυτό το αλισβερίσι.
Το ελάχιστο ποσό προστίμου θα είναι 250 ευρώ για όποιους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά.
Θα επιβάλλεται ανεξάρτητα από το ποσό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε μη εκδοθείσες αποδείξεις.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κίνητρο για τους επιχειρηματίες να δίνουν αποδείξεις.
Με το νέο σύστημα που ισχύει από τη Δευτέρα, ο καταστηματάρχης θα πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ - άρα δεν τον συμφέρει να διακινδυνεύσει για να γλιτώσει 7,20 ευρώ ΦΠΑ
Στη σχετική νομοθετική διάταξη υποστηρίζουν πολλοί πως υπάρχει "τρύπα" που αφήνει παράθυρο φοροδιαφυγής σε γιατρούς, φροντιστήρια και επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Στην τροπολογία προβλέπεται μόνον η επιβολή προστίμων, τα οποία υπολογίζονται με βάση τον αποκρυβέντα ΦΠΑ. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτοτελής διοικητική ποινή για μη έκδοση απόδειξης, η οποία συνιστά φοροδιαφυγή.
Όσον  αφορά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υπόκεινται σε ΦΠΑ, η νέα διάταξη προβλέπει ότι αν ο ΦΠΑ που αποκρύβει είναι μεγαλύτερος από το μίνιμουμ πρόστιμο, στον παραβάτη θα επιβάλλεται  χρηματική "ποινή" ίση με το 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ. Θα υποχρεωθεί δηλαδή τελικά να αποδώσει τον ΦΠΑ που "έκλεψε", προσαυξημένο κατά 50%
Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματικό για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή ΦΠΑ  στις μικρές επιχειρήσεις και στα καταστήματα.  Αντίθετα, δεν αποτελεί αντικίνητρο για  πολυτελή καταστήματα και επιχειρήσεις όπου οι συνήθεις λογαριασμοί πελατών είναι της τάξεως των 100 ευρώ και άνω. Μόνο που εκεί όλα είναι μηχανογραφικά και όλα ελέγχονται.
Όπως αναφέρεται και πιο πάνω:
Αποτελεί πάντως σημαντική βελτίωση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα: Για παράδειγμα, εάν μια καφετέρια εντοπιζόταν να μην έχει κόψει αποδείξεις 30 ευρώ, στις οποίες αναλογούσε  ΦΠΑ 7,20 ευρώ, τότε το πρόστιμο που θα επέβαλαν οι ελεγκτές θα ήταν... 3,60 ευρώ. Με άλλα λόγια δεν υπήρχε κίνητρο (δεν φοβόντουσαν) οι επιχειρηματίες να δίνουν αποδείξεις. Τώρα, με το νέο σύστημα που ισχύει από τη Δευτέρα, ο καταστηματάρχης θα πληρώσει πρόστιμο 250 ευρώ - άρα δεν τον συμφέρει να διακινδυνεύσει για να γλιτώσει 7,20 ευρώ ΦΠΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου