24.7.16

SOS για τους αγρότες ! Στεγνώνει όλη η Πελοπόννησος

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργεί η λειψυδρία στα περισσότερα μέρη της Πελοποννήσου είναι οι παραγωγοί της και πιέζουν να δοθούν λύσεις ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην παραγωγή. 

Στην Αρκαδία, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι δεδομένα, αφού όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ, έργα όπως αυτό της Λίμνης Τάκα δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι η άρδευση γίνεται προβληματική υπόθεση. Ήδη, τα πιο έντονα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας.

Στη γειτονική περιφερειακή ενότητα της Αργολίδας, τα προβλήματα στην άρδευση λόγω λειψυδρίας κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή της Ερμιονίδας, όπου οι ελαιοπαραγωγοί είδαν να μειώνεται η παραγωγή τους, και ο Ανάβαλος ακόμα δεν έχει φθάσει στην περιοχή. 

Στη Μεσσηνία, οι πλέον σκληρά δοκιμαζόμενες περιοχές σε ό,τι αφορά την άρδευσή τους είναι η περιοχή της Μάνης, της Πυλίας αλλά και της Μεσσήνης, με εξαίρεση κάποιες εκτάσεις που έχει ο ΓΟΕΒ. Γενικότερα, όμως, η Μεσσηνία, με την παρατεταμένη ξηρασία, αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού οι υπάρχουσες γεωτρήσεις δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Στην Κορινθία, η Στίμαγκα Κορινθίας, το Καλέντζι και γενικότερα οι ημιορεινές περιοχές έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα φέτος ενώ, όπως λένε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η πεδινή Κορινθία θα μπει στον κύκλο των προβλημάτων. 

Τέλος, στη Λακωνία, φέτος, τα προβλήματα είναι μεγάλα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων το ποσοστό των βροχοπτώσεων είναι στο 20-25% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και το χαμηλότερο της τελευταίας 25ετίας, ενώ ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης, με σχετική ανακοίνωση, κατέγραψε το πρόβλημα της λειψυδρίας, καλώντας τους παραγωγούς να περιορίσουν την άρδευση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου