31.8.16

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - «Αν η περιφέρεια διαθέτει 100 κανάλια, ζήτημα είναι αν θα μείνουν 10» !!!

 ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ ....ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ !!!

-    Ορατός κίνδυνος συρρίκνωσης του τηλεοπτικού χάρτη της επαρχίας

-    «Αν ο πρωθυπουργός και ο κ. Παππάς έχουν βάλει στόχο να κλείσουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, τότε σωστά πράττουν »


Σφοδρές αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του προωθούμενου σχεδίου νόμου, το οποίο αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων.
Όσο κι αν αυτή η πρόθεση χαίρει ευρείας αποδοχής από την κοινή γνώμη σύμφωνα με δδημοσκόπηση που κυκλοφόρησε εντέχνς το Μαξίμου  πολλοί φοβούνται ότι «κοντά στα ξερά, θα καούν και τα χλωρά», με το σκεπτικό ότι η απόπειρα πάταξης έκνομων φαινομένων, που εμφανίστηκαν κατά κανόνα στα κεντρικά ΜΜΕ, οδηγεί στην πρόβλεψη πολύ αυστηρών όρων και για τη λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων της επαρχίας.
Μια από τις προβλέψεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, που προοιωνίζει κινδύνους για την επιβίωση της πλειοψηφίας των περιφερειακών καναλιών, είναι η προϋπόθεση το απασχολούμενο προσωπικό τους να είναι τουλάχιστον 20 άτομα, με πλήρη απασχόληση.
Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε για τα περισσότερα τηλεοπτικά μέσα της επαρχίας κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η δυνατότητα διατήρησης αυτού του αριθμού των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την αδειοδότηση.
Επιπλέον, ερωτηματικό παραμένει το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, που θα απαιτείται από κάθε υποψήφιο, προκειμένου να διεκδικήσει μία άδεια τηλεοπτικού μέσου περιφερειακής εμβέλειας.
Για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων ορίζεται: α) στο ποσό των 8.000.000 ευρώ για την χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου,
β) στο ποσό των 5.000.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου, και
 γ) στο ποσό των 2.000.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου μη ενημερωτικού προγράμματος.
 Το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας περιφερειακής εμβέλειας θα καθορίζεται, ανάλογα με τον πληθυσμό της συγκεκριμένης περιφέρειας, βάσει της τελευταίας απογραφής, και ύστερα από την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού ,στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Προβλέπεται, μάλιστα, ότι τα ίδια κεφάλαια δεν μπορούν να υπολείπονται του κατά τα ως άνω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ανά κατηγορία άδειας.
Στη σημερινή συγκυρία, που τα κανάλια της επαρχίας φυτοζωούν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφαινόμενα υψηλές οικονομικές απαιτήσεις της συμμετοχής στις δημοπρασίες για τις αδειοδοτήσεις.
 Αυτό δείχνει ότι τα περιφερειακά κανάλια οδηγούνται στο κλείσιμο ,με αποτέλεσμα στην επαρχία θα δημιουργηθεί μια τηλεοπτική ελίτ, που θα προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τα περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα απασχολούν πάνω από 1.500 άτομα προσωπικό και το κλείσιμο σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στην ανεργία.
Αν με αυτήν την κρίση έρχεται αυτό το νομοσχέδιο για να εξυγιάνει υποτίθεται τη λειτουργία των ΜΜΕ, το αποτέλεσμα θα είναι το κλείσιμο των περιφερειακών καναλιών
Τα περιφερειακά κανάλια στην πλειοψηφία τους έχουν πολύ καλές εκπομπές με τοπικό περιεχόμενο, οι οποίες αγγίζουν πάρα πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.
Όμως οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, επειδή «τα παίρνουν» από τα μεγάλα κανάλια και από διάφορα άλλα κέντρα παρουσιάζουν υποδεέστερα τα περιφερειακά κανάλια.
Ο καινούργιος νόμος  είναι εξωπραγματικός και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της ελεύθερης τηλεόρασης, έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
 Το «λουκέτο» θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στην έκφραση των πολιτών και στη δύναμη, που δίνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη φωνή τους
Το μεγαλύτερο χτύπημα, στη δημοκρατία και στην πολυφωνία  σε τοπικό επίπεδο 


Β.Μ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου