29.8.16

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ - Κρατούσαν ανοικτό το πρωτόκολο μέχρι να.... βρει 3 εκ ο Καλογρίτσας!

Σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς οι υποψηφιότητες Καλογρίτσα – Βρυώνη έχουν προβλήματα.

Εκλήθη εκτάκτως ο νομικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Μαντζουράνης, καθώς την Τρίτη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.  
Ο κ. Μαντζουράνης εισηγήθηκε να....
γίνει δεκτή η εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην γίνει δεκτή η υποψηφιότητα Βρυώνη. Επί του θέματος θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, προς τον γγ. Ενημέρωσης Λεύτερη Κρέτσο, ο οποίος και θα πάρει τη σχετική απόφαση.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα, κατά 40 λεπτά, την εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε άνωθεν εντολή στην αρμόδια υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να κρατηθεί το πρωτόκολλο ανοιχτό παρά τη λήξη του χρόνου, για να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή του ομίλου Καλογρίτσα.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με την εγγυητική επιστολή του ιδιοκτήτη του καναλιού Φίλιππου Βρυώνη η οποία προέρχεται από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, και είναι διάρκειας 36 ημερών, και όχι 365 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων έχουν ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να μην γίνουν δεκτές οι δύο εγγυητικές επιστολές και να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι. O κ. Βρυώνης υποστηρίζει ότι πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους.

Ειδικά για την περίπτωση Καλογρίτσα, υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των εκπροσώπων των καναλιών, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, με έντονες διαμαρτυρίες επειδή κρατήθηκε ανοιχτό το πρωτόκολλο επί 40 ολόκληρα λεπτά. Όλα αυτά έγιναν γνωστά κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσομοίωσης του συστήματος διεξαγωγής της διαδικασίας, το οποίο σημειωτέον, κόλλησε δυο φορές...

«Θα πρέπει να απορριφθούν και οι δύο συμμετέχοντες» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος. Ο κ. Κιμπουρόπουλος έκανε λόγο για πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς η εγγυητική επιστολή του ομίλου Καλογρίτσα κατατέθηκε παράτυπα, ενώ η εγγυητική του καναλιού Ε είναι άκυρη.

«Δεν πρέπει να γίνουν δεκτές αυτές οι δύο υποψηφιότητες» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευκρινίζοντας ότι πέραν των προβλημάτων με τις 2 εγγυητικές επιστολές υπάρχουν ακόμη προβλήματα στη διαδικασία. Είμαστε - είπε - πίσω ακόμη. «Εκεί που θα περιμέναμε ότι σήμερα θα λειτουργούσαν όλα άψογα, αυτό δε συμβαίνει, και βγαίνουμε εκτεθειμένοι και ταπεινωνόμαστε στα μάτια των συναδέλφων μας στα τηλεοπτικά κανάλια» επισήμανε ο κ. Φουρλεμάδης.

Σημειώνεται πάντως, ότι η προσομοίωση του συστήματος της αυριανής (Τρίτη) δημοπρασίας ολοκληρώθηκε περίπου στις 3.30 μετά το μεσημέρι, και όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των καναλιών το σύστημα κόλλησε δυο φορές...

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει αύριο στις 9 το πρωί και για κάθε άδεια υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δωδεκάωρο. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και θα αυξάνει κατά 500.000 ευρώ στην αρχή ενώ στη συνεχεία η επιτροπή θα μπορεί να αυξάνει το τίμημα σταδιακά μεχρι να μείνουν δυο υποψήφιοι που θα παραδώσουν τις πρόσφορες τους σε κλειστό φάκελο και η άδεια θα κατακυρωθεί στον Πλειοδότη.

Ο διαγωνισμός, όπως παραδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να μείνουν άυπνοι και να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ, για να διεκδικήσουν μία τηλεοπτική άδεια.

Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς με δηλώσεις τους έως τώρα δικαιολογούσαν τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, επικαλούμενοι το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας κάθε σταθμού που εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ κάνοντας τη διαίρεση. Όμως, η επιχειρηματολογία αυτη ανατρέπεται από τους ίδιους, καθώς με τις τελευταίες αντιφατικές τους δηλώσεις δεν υπάρχει πλέον καμία εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν αύριο να πληρώσουν τεραστία ποσά οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Κι αυτό, γιατί ο κ. Παππάς μέσω Τwitter ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα δοθούν και θεματικές άδειες, ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν απόκλεισαν σε δηλώσεις τους το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη άδεια γενικού περιεχομένου, γεγονός που θα περιορίσει τα ήδη πενιχρά έσοδα απο την διαφημιστική αγορά και θα τα διανείμει σε περισσότερα κανάλια.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του καναλιού Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, προχώρησε σε προσφυγή στην επιτροπή προσωπικών δεδομένων, για τις κάμερες που βρίσκονται στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Από πλευράς τους, έγκυροι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως η εφαρμογή του κριτηρίου της βιωσιμότητας για τον προσδιορισμό του αριθμού των υπό δημοπράτησιν αδειών, παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

Και αυτό διότι η Οδηγία 123 του 2006 (άρθρο 14) απαγορεύει ρητώς στα κράτη - μέλη "να εξαρτούν την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ή την άσκησή της στο έδαφός του από... την εφαρμογή κατά περίπτωση οικονομικής δοκιμής, η οποία εξαρτά τη χορήγηση άδειας από την αποδεδειγμένη ύπαρξη οικονομικής ανάγκης ή ζήτησης στην αγορά, αξιολογεί τον πιθανό ή πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο της δραστηριότητας ή αξιολογεί κατά πόσο η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για τους στόχους που θέτουν τα προγράμματα οικονομικού σχεδιασμού της αρμόδιας αρχής".



πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου