17.8.16

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - Σώματος άθλησις

Του Παν. Αντωνόπουλου

      
                    Μας  πνίγει το φασισταριό. Από το δασκαλάκο με τη βέργα ως το γιατρουδάκι που δεν ξέρει να βάλει τον καθετήρα. 
Από το διορισμένο υπαλληλάκο μέχρι τη φρυδού γραμματέα που γλείφει γλειφιτζούρι και σου δίνει ασφράγιστο το δίπλωμα οδήγησης. 
Από τον ταξιτζή που πιάνει μπούτι αντί λεβιέ. 
Από το σκουπιδιάρη που αφήνει τα μπεμπιλίνο στην πόρτα σου και αδειάζει τον ψόφιο γάτο στον παιδότοπο της γειτονιάς.
                   Φασισταριό που εκκολάπτεται ως όφις στο ωόν. Που πιστεύω του έχει το άρτσι- βούρτσι, τον τρόμο, τη βία και τον αριβισμό. Που κάνει αρκουδόμουτρο το ανθρωπάκι της  θεσούλας. Που τον ντύνει με τριχοφυία ποιμενικού μολοσσού και τον διατάζει: γίνε Ταλιμπάν και όποιον πάρει ο χάρος.
                    Είναι παράξενο τούτο το φασισταριό, δεν το βλέπεις με το πρώτο. Όταν μου συνέβη και μένα ένα kuro siwo μ’ έσφιγγε μια όραση θολή με όριζε. Και τώρα που η πατρίς ολισθαίνει, κάποιοι σοφοί μου ‘διωξαν την τύφλα μου τη μαύρη, ανένηψα, είδα κι έκρινα.
                   Σπούδαζα σ΄ ένα πνευματικό ίδρυμα όταν ένας πίθηκος γυμναστής, ένας χαβαλετζής ψευτόμαγκας μάς περίλαβε. Μία ώρα μας έβγαλε το λάδι του νονού μας, μας έλιωσε.  << Ανάκαμψις, έκτασις, πρόπτυξις, αλτ!  Βάδην, τροχάδην σημειωτόν, ανάπαυσις, προσοχή! Επίκηψις, ταλάντευσις, ανόρθωσις, άλτ, προσοχή! >>  Τετρακέφαλοι πρήστηκαν, σπονδυλεξαρθρώσεις αποσυναρμολογήθηκαν, μετατάρσια διαλύθηκαν, ωλένες του πήχεως θρυμματίστηκαν!
                    Ποιος τολμούσε να του μιλήσει; Όταν μας ξέκανε, μας μάζεψε στο υπόστεγο και άρχισε σαν Χίτλερ: << Βιβλία δεν παρέχει το κράτος, θα σας παραχωρούνται σημειώσεις. Τις θέλω αυτολεξεί. Όποιος παρουσιαστεί αμελέτητος θα νιώσει τη σουβλερή μύτη του στυλού μου στο δέρμα του >>.
                    Σημειώσεις γεγραμμένες στη γλώσσα του Σοφοκλή. Άλλα διάβαζες κι άλλα καταλάβαινες. Έγραφε: << Η άθλησις του σώματος αποσβεννύει την οστέωση του αρχικού χόνδρου των ιστών, οίων η πυκνότης της μάζας των ενδυναμούται>>.  Ακόμη όταν ήθελε να αναφερθεί στην καρδιά, σημείωνε: << Το αίμα συγκεντρούται δια των φλεβών εις τον κοίλον μυν  κι από κει τη βοηθεία των μυϊκών συστολών και διαστολών πληροί τα υπόλοιπα όργανα >>.        
                  Μας ξέκανε το σώμα, μας ξέκανε και το πνεύμα ο φασιστάκος! 
Γυμναστής ήταν ή ωόν; Και τι ωόν;  Εκκολάπτον όφιν φασισμού!  

                                               ellinikoxronografima.blogspot.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου