17.8.16

Η μεταμόρφωση της Μεσσηνίας !

Στη Μεσσηνία το όνομα "Κωνσταντακόπουλος" σημαίνει πολλά. 
Και όχι άδικα, μιας και το Costa Navarino τοποθέτησε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη την περιοχή, όπως και την ευρύτερη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. 
Σύμφωνα με έρευνα για το οικονομικό αποτύπωμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην οικονομία, για κάθε ευρώ που δαπανάται στο Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. 
Επίσης, 2,25 εκατ. ευρώ αποτελεί το ετήσιο όφελος για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, που συνδέεται με τα περίπου 75.000 γεύματα των επισκεπτών του Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. 
Επιπλέον, το 60% των προμηθειών του ξενοδοχειακού συγκροτήματος προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και μεσσηνιακές επιχειρήσεις.
Σε άνθηση βρίσκεται και το αεροδρόμιο Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", όπου έχουν προγραμματιστεί, για φέτος, 1.100 πτήσεις, με τη δραστηριότητά του να είναι αυξημένη κατά 370% σε σχέση με το 2009.  
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΤΕΜΕΣ έχει επενδύσει, με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου έχει σε μεγάλο βαθμό πετύχει, καθώς   πτήσεις στον αερολιμένα Καλαμάτας εκτελούνται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 86,5% των επιβατών διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το 13,5% στο Costa Navarino. Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ και η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της Aegean, της οποίας το 6,39% ελέγχει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, όπως και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz-Autohellas, που ελέγχεται (73,8%) από τον ιδρυτή και πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας, Θεόδωρο Βασιλάκη.

Οι περιπέτειες του Costa Navarino
Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, έχει αποδείξει τις διαχειριστικές ικανότητές του, διαψεύδοντας πλήρως το αξίωμα που θέλει τη δεύτερη γενιά να απολαμβάνει απλώς όσα η πρώτη έχτισε. Μετά τις σπουδές του στην Ecole Hoteliere de Lausanne, την παλαιότερη και καλύτερη διεθνώς σχολή, από την οποία έχουν αποφοιτήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ, συμμετείχε ενεργά, με την καθοδήγηση του καπετάν-Βασίλη, στην πρώτη σύνθετη τουριστική μονάδα που κατασκευάστηκε στη χώρα, το Costa Navarino.
"Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή, εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας", είχε σημειώσει χαρακτηριστικά το 2005 ο καπετάν-Βασίλης, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του. 
Η θητεία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου δίπλα στον πατέρα του, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2011, υπήρξε καθοριστική. Βίωσε σε "πρώτο βαθμό" τις περισσότερες από 60 δίκες στις οποίες είχαν σύρει τον καπετάν-Βασίλη, αλλά και τον καφκικό λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας: απαιτήθηκαν περισσότερες από 3.000 υπογραφές, εκδόθηκαν περισσότερες από 20 υπουργικές, κοινές ή μη, υπουργικές αποφάσεις, περίπου 600 αδειοδοτήσεις και περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων
Και το 2010, έναν χρόνο αφότου το ξενοδοχειακό συγκρότημα τέθηκε σε λειτουργία, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση –για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής– στην οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη τμήματος μόνον (17,5 στρέμματα) του θερέτρου. Πρόβλημα που γρήγορα ξεπεράστηκε.

Οι αδελφοί Κωνσταντακόπουλοι
Αδελφοί ΚωνσταντακόπουλοιΟ μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος, διευθύνει τον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακό όμιλο Costamare, όπου κατέχει από το 1998 τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Η εταιρεία εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο υψηλότερα κέρδη, σχετικά με τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών, ύψους 31,9 εκατ. δολαρίων, κάνοντας γνωστό ότι θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επανεπένδυσης των μερισμάτων στην εταιρεία.
Όσον αφορά τον βενιαμίν της οικογένειας, Χρήστο, ίδρυσε το 2007 την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions,  μέσω της οποίας χρηματοδοτεί το κομμάτι της "νέας γενιάς" του ελληνικού κινηματογράφου. Η πιο πρόσφατη ταινία του, με τίτλο "Chevalier", έκανε πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο "εμπορική" παραγωγή που έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα, λόγω και της συμμετοχής σε αυτήν του Σάκη Ρουβά. Βέβαια, λόγω και της αποστροφής του Χρ. Κωνσταντακόπουλου για τη δημοσιότητα, πολλοί αγνοούν ότι ο 40χρονος γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες παγκοσμίως βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως ο "Αστακός" ή το "Attenberg". Και μπορεί ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος να συχνάζει στο Χόλιγουντ, ωστόσο γνωρίζει πως ό,τι έχει πετύχει, σε μεγάλο βαθμό, το οφείλει στον καπετάν-Βασίλη και στη Μεσσηνία, όπου χρωστά τα παιδικά βιώματά του. Έτσι, μία από τις πρώτες του ταινίες, οι "Ιππείς της Πύλου", με πρωταγωνιστή τον Νίκο Καλογερόπουλο, όπως και το "Πριν τα μεσάνυχτα", είναι γυρισμένες σχεδόν εξολοκλήρου στη Μεσσηνία. Μάλιστα, στην ταινία με πρωταγωνιστές τη Ζιλί Ντελπί και τον Ίθαν Χοκ, ο Χρήστος αποτίει φόρο τιμή στον πατέρα του με ορισμένα "σεμνά" πλάνα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

" Κεφάλαιο "

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου