19.8.16

ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΛΑΝΩΝ - Εξώδικο της ΕΡΤ στον ΣΚΑΪ


Εξώδικο της ΕΡΤ στον ΣΚΑΪ

Να αποκαταστήσει την αλήθεια για την υποκλοπή της εικόνας από τις πολυδάπανες τηλεοπτικές καλύψεις των θείων Λειτουργιών στην Ευαγγελίστρια της Τήνου και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ζητά με εξώδικο η ΕΡΤ από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ζητεί, επίσης, να μην προβάλλει ξανά εικόνα χωρίς άδεια, της Δημόσιας Τηλεόρασης. Στο εξώδικό της η ΕΡΤ ζητεί «από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι να αποκαταστήσει επιτέλους την αλήθεια για την δόλια υποκλοπή της εικόνας από τις πολυδάπανες τηλεοπτικές καλύψεις των θείων Λειτουργιών στην Ευαγγελίστρια της Τήνου και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο». Ζητεί, επίσης, να μην ξαναπροβάλει εικόνα της ΕΡΤ χωρίς άδεια.
Στο εξώδικο της ΕΡΤ τονίζεται ότι «επί σχεδόν τέσσερις ώρες οι άνθρωποι του ΣΚΑΪ επιδόθηκαν σε μια απίστευτη επιχείρηση κάλυψης, αλλοίωσης και απάλειψης, μέσω μεγέθυνσης της εικόνας, των σημάτων της ΕΡΤ από την τηλεοπτική κάλυψη που με περισσό θράσος εμφάνιζαν ως δική τους παραγωγή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ «ο Σκάι καλύπτει με δικό του γραφικό τα λογότυπα της ΕΡΤ. Μόλις το λογότυπο της ΕΡΤ μετακινείται, εμφανίζεται και στην εικόνα του Σκάι, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ο τραγέλαφος της λαθροχειρίας και η απόδειξη της απροκάλυπτης κλοπής της τηλεοπτικής εικόνας της ΕΡΤ. Προσπάθεια που αν δεν ήταν τόσο δόλια και αντιδεοντολογική θα προκαλούσε το γέλιο αφού ήταν συνεχής η εμφάνιση των σημάτων της ΕΡΤ στην υποτιθέμενη παραγωγή του Σκάι».
Στο εξώδικο αναφέρεται ακόμη ότι «ο Σκάι έκλεψε τον αέρα και της ΕΡΤ3 που μετέδιδε ζωντανά τη θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Συνδέθηκαν υποτίθεται με το Βέρμιο και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση όπως γράφει ο τίτλος δεξιά της οθόνης. Όπως φροντίζει να μας ενημερώσει στην ανακοίνωση του ο Σκάι είχε οργανώσει αποστολή στην Τήνο η οποία για όσους γνωρίζουν δεν επαρκούσε φυσικά για μια τηλεοπτική κάλυψη τέτοιας εμβέλειας. Μπορούσε ωστόσο να παρεμβάλει κατά τη διάρκεια της ειδικής εκπομπής που έστησε, με κλεμμένη εικόνα, δικό του ρεπορτάζ. Στην Παναγία Σουμελά όμως δεν υπήρχε ούτε καρέ παραγωγής του Σκάι και ο ιδιωτικός σταθμός παραδέχεται επίσης στην ανακοίνωση του ότι δεν είχε κάμερες μέσα στην εκκλησία επειδή όπως λέει σεβάστηκε το αίτημα της Μητρόπολης. Όπως προκύπτει όμως από την κατ’ αντιπαραβολή θέαση και σύγκριση του «αέρα» της ΕΡΤ1 και του Σκάι ο ιδιωτικός σταθμός εμφανίζεται – παρά την έλλειψη δικών του μέσων – με εικόνα από το εσωτερικό του ναού, η οποία ταυτίζεται με αυτή του αέρα της ΕΡΤ σε όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Οι στιγμές που η Μίτρα του Μητροπολίτη Τήνου Δωρόθεου επαναλαμβάνεται στην οθόνη λόγω του εφέ που χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί το σήμα της ΕΡΤ1 ευτελίζει την ιερότητα των στιγμών».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σκάι προβαίνει σε υποκλοπή της εικόνας της ΕΡΤ. Πρόσφατο και θλιβερό παράδειγμα αποτελεί η κλοπή στιγμιότυπων του Euro 2016, τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του οποίου για την Ελλάδα είχε η ΕΡΤ. Παρά την εξώδικο διαμαρτυρία που κατέθεσε η ΕΡΤ στις 15 Ιουνίου, ο ΣΚΑΪ έκλεψε εικόνα της ΕΡΤ συνολικής διάρκειας 11.311 δευτερολέπτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δηλαδή περισσότερες από τρεις ώρες».
«Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση χρηματοδοτείται με ειδικό τέλος από τους Έλληνες πολίτες με την υποχρέωση να ανταποδίδει με ραδιοτηλεοπτικές και ψηφιακές υπηρεσίες πάντα υψηλής ποιότητας. Οι παραγωγές της ΕΡΤ προσφέρονται επομένως ως ανταπόδοση στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες με σκοπό το κέρδος» καταλήγει το εξώδικο της ΕΡΤ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου