6.8.16

Ξεκινούν οι «βαρκαρόλες» στο νησί των Φαιάκων


Ξεκινούν οι «βαρκαρόλες» στο νησί των Φαιάκων

Αναβιώνουν από σήμερα το βράδυ οι «βαρκαρόλες» της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντας τη με την αρχαία μυθολογία και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αλλά και τη σωτηρία του νησιού από τον Άγιο Σπυρίδωνα, όταν οι Οθωμανοί προσπάθησαν το 1716 να το πολιορκήσουν. Την αυλαία της «βαρκαρόλας» ανοίγει σήμερα το βράδυ η Παλαιοκαστρίτσα. Κάτω από το φως των αστεριών, θα ξεδιπλωθεί όλη η ιστορία του Ομήρου που θέλει τον Οδυσσέα να φτάνει κατάκοπος και ταλαιπωρημένος στο νησί των Φαιάκων. Η σχεδία του καίγεται μέσα στη θάλασσα. Οι νύμφες της Ναυσικάς τον εντοπίζουν και η πριγκίπισσα τού δίνει ρούχα, τον περιποιείται και τον οδηγεί στον πατέρα της βασιλιά Αλκίνοο, όπου τον φιλοξενεί και τον στέλνει πίσω στην Ιθάκη με τις τιμές που του αρμόζουν...
Κάθε καλοκαίρι, από το 1996, η Παλαιοκαστρίτσα κρατά τα σκήπτρα της κερκυραϊκής «βαρκαρόλας», με τη ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια χιλιάδων παρευρισκόμενων, που κρατάνε θέση στην παραλία από νωρίς το απόγευμα, για να παρακολουθήσουν τη χοροθεατρική παράσταση που θα εξελιχθεί μέσα στη θάλασσα, με τη συμμετοχή των κερκυραϊκών πολιτιστικών συλλόγων, των ψαράδων και των λεμβούχων και των κατοίκων του χωριού.
Η θάλασσα γεμίζει χρώματα και φως, ενώ ο ουρανός «σκίζεται» από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που αφήνουν τα δικά τους πολύχρωματα αποτυπώματα. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που εκπλήσσει κάθε χρόνο όλους όσοι το παρακολουθούν.
Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη στα νερά του Ιονίου, που «αγκαλιάζουν» την πόλη της Κέρκυρας, στο Φαλιράκι, αναμένεται να αναβιώσει η «βαρκαρόλα» του Αγίου Σπυρίδωνα, «Το θαύμα», που γίνεται στα πλαίσια των εορτασμών, για τα 300 χρόνια από την Πολιορκία του 1716 και το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα που έσωσε το νησί.
Δεκάδες βάρκες και ιστιοπλοϊκά σκάφη θα φωτιστούν με δαυλούς. Μία ναυτική μάχη θα εξελιχθεί, οι Κερκυραίοι θα αντιμετωπίσουν του Οθωμανούς σε μία άνιση μάχη και τότε ο Άγιος Σπυρίδωνας θα εμφανιστεί, κρατώντας στο ένα χέρι τον σταυρό και στον άλλο ένα κερί, ...οι Τούρκοι θα φοβηθούν και θα τραπούν σε φυγή ...Η νύχτα θα κλείσει με μία θριαμβευτική παρέλαση από βάρκες απ’ όπου οι λαϊκοί βάρδοι του τόπου, θα τραγουδήσουν με κιθάρες και άλλα παραδοσιακά όργανα στις πλωτές στολισμένες εξέδρες, ενώ ο αυγουστιάτικους κερκυραϊκός ουρανός θα γεμίσει χιλιάδες πυροτεχνήματα. Η βραδιά θα πλαισιωθεί από μουσικούς, χορευτές, δύτες, μαζορέτες και πυροτεχνήματα, ενώ το πάρτι στην ακτή θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου