19.8.16

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σήμερα και αύριο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σήμερα και αύριο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Με τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σήμερα Παρασκευή 19 και αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και παραγωγή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, «κλείνει» το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Σε μετάφραση του Γιάννη Αστερή, οι «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου θα έχουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά: «Τονίζουν την ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία», είχε σημειώσει τον Ιούνιο, κατά την παρουσίαση της παράστασης, η ομάδα των καλλιτεχνών (Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, 'Αγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, 'Αρης Σερβετάλης, 'Αγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη), στέλνοντας «τα συλλυπητήριά της στο φόβο» και ορμώντας με αγάπη στα λόγια ενός ποιητή που «δεν ντρέπεται για τίποτα». «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος που όλοι αυτοί οι άνθρωποι είπαν το "ναι" και θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», είχε αναφέρει ο Νίκος Καραθάνος.
Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού». Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα.
Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα, μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. Την παράσταση «αγκαλιάζει» η μουσική του 'Αγγελου Τριανταφύλλου, με κλασικές, electro και ποπ επιρροές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου