11.8.16

«Έφυγε» από τη ζωή ένας από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους επιχειρηματίες

MPAKATSELOS 3Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ένας από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους επιχειρηματίες της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 5.30μμ, στην Αγία Σοφία.

Σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών και της Θεσσαλονίκης. Το 1959, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μπήκε στην επιχειρηματική ζωή της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την εταιρεία “PYRAMIS Α.Ε.”. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία πρωτοστατεί στο εμπόριο εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι η εξαγωγή της παραγωγής και η διάθεση των προϊόντων της σε 63 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την οποία και προκύπτει το 85% του εταιρικού τζίρου. Δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ινδία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Παράλληλα με τις δραστηριότητές του στην “PYRAMIS”, ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε.
Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας μαζί με τον Κώστα Καψάσκη, μετά το θάνατο του οποίου αποχωρεί και γίνεται ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Εγνατία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που το 2006 εξαγοράστηκε από την MARFIN.
Το 1996, το κενό της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τον Τύπο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές και μαζί με τους Χρήστο Λαμπράκη και Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης και την κατάρρευση του Τύπου. Το κλείσιμο του «Αγγελιοφόρου», χωρίς να καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εναπομείναντες εργαζομένους, σημάδεψε αρνητικά τους μετόχους, ιδιαίτερα όμως τον Α. Μπακατσέλο, που ήταν τοπικός παράγοντας.
mpakatselos 2Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για 2 θητείες. Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993.
Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ».
Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ. Κατά την προεδρία του, μέσα σε 13 μήνες έγινε το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Επίσης σε έκταση 22 στρεμμάτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στην Κηφισιά της Αθήνας έκανε τη μελέτη για το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Αθηνών, του οποίου η κατασκευή τελείωσε από μεταγενέστερους προέδρους της ΔΕΘ.
Υπήρξε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απένειμε τον δεύτερο σε τάξη τίτλο του Πατριαρχείου, ανακηρύσσοντάς τον «Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο». Επίσης του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου