24.8.16

Αυξημένη παρουσία δάκου στη Μεσσηνία

Mόνο ένας καθολικός και γενικευμένος ψεκασμός καλύψεως θα έλυνε το πρόβλημα.

 Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας ο αυξημένος αυτός πληθυσμός, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα που αφορούν τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιοκάρπου που έχει πληγεί από το δάκο.
  • Ο δάκος έχει 4-6 γενιές ανά έτος, το θηλυκό, γεννάει 250 αυγά θέτοντας 1-2 αβγά ανά καρπό
  • Ευνοείται από τη θερμοκρασία (20-28°C) και την υψηλή υγρασία
  • Καταπολεμείται με προληπτικούς χειρισμούς που αφορούν κυρίως δολωματικούς ψεκασμούς, συλληπτικές παγίδες εντόμων κλπ και θεραπευτικούς χειρισμούς με ψεκασμούς καλύψεως με κατάλληλα σκευάσματα.

Συνοπτικά οι επιπτώσεις από το δάκο είναι οι παρακάτω:
  • Μειώνει την ετήσια παραγωγή καθώς οι προσβεβλημένες ελιές πέφτουν
  • Υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιοκάρπου και κατά συνέπεια και του παραγόμενου ελαιολάδου
  • Αυξάνει την οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου που είναι αφανής και ανυπολόγιστη ζημία
  • Στην ποικιλία Καλαμών ακόμα και μια μικρή προσβολή καθιστά τον καρπό μη εμπορεύσιμο
  • Επιβαρύνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού
  • Προκαλεί οικονομική ζημιά στον παραγωγό.

Τη φετινή χρονιά, το πρόβλημα με τον δάκο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο νομό μας.
Οι μέσοι όροι των πληθυσμών, είναι πολύ παραπάνω από το όριο των 5 δάκων ανά παγίδα που αποτελεί και το όριο ψεκασμού. Τα νύγματα σε μεγάλο ποσοστό είναι γόνιμα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού το επόμενο διάστημα.

Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας παρόλο που γνωρίζει το πρόβλημα και το μέγεθος της προσβολής, αδυνατεί να παρέμβει γιατί έχει πιστώσεις για δύο γενικούς και έναν τοπικό ψεκασμό ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας

Επιπλέον ο ΣύλλογοςΓεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας αναφέρει τα εξής:

Ας κάνουμε μια υπόθεση: Έστω ότι βρίσκονται τα χρήματα από διάφορους πόρους για ένα επιπλέον γενικευμένο δολωματικό ψεκασμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης θα ήταν αμφίβολο διότι τεχνικά στο στάδιο που βρισκόμαστε, ο πληθυσμός έχει ξεφύγει , τα θηλυκά έντομα έχουν γεννήσει και η προνύμφη (το σκουλήκι) του δάκου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί πλέον με δολωματικούς ψεκασμούς.

Έτσι λοιπόν μόνο ένας καθολικός και γενικευμένος ψεκασμός καλύψεως από τους παραγωγούς θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα ανακόπτοντας τη ραγδαία εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Μεσσηνίας έχει καταθέσει στο παρελθόν προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του δάκου και στην ΔΑΟΚ Μεσσηνίας αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι προτάσεις μας αυτές δεν εισακουστήκαν από το Υπουργείο που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της δακοκτονίας με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει με υποβάθμιση η παραγωγή του νομού Μεσσηνίας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών που διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις, ότι ο δάκος είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο σημαντικότερος εχθρός της καλλιέργειας της ελιάς και δεν μπαίνει σε λογιστικούς λογαριασμούς, στατιστικές και μέσους όρους. Επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και υπάρχουν χρονιές που παρουσιάζει έξαρση (όπως η φετινή) και χρονιές που παρουσιάζει ύφεση.

Η οικονομική ζημιά που μπορεί να προκληθεί από το δάκο σε χρονιά έξαρσης του εντόμου, είναι πολύ μεγαλύτερη από το όποιο οικονομικό όφελος μπορεί να προκύψει αν εξοικονομούσαμε τα χρήματα από τις εφαρμογές για δυο και τρείς συνεχόμενες χρονιές χωρίς ψεκασμούς.

Ανακεφαλαιώνοντας, καλούμε τους παραγωγούς να έλθουν σε συνεννόηση με τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Τριφυλλίας καθώς και με τους Γεωπόνους μέλη του Συλλόγου μας έτσι ώστε να επέμβουν άμεσα με ψεκασμούς κάλυψης στο σύνολο των ελαιώνων προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα ο δάκος.
 
 
 
 
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου