20.8.16

Αν οι φόροι ήταν... ψιχάλες, θα λύναμε το πρόβλημα της... ανομβρίας!

Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.

Eκεί  που διά στόματος Τσίπρα όλοι οι Έλληνες πίστευαν, ή και πολλοί δεν πίστευαν, ότι ΕΝΦΙΑ από το 2016 τέλος, τώρα αυτό το "τέλος" ισχύει μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις φορολογουμένων, που είναι σχεδόν... "του θανατά"... και είναι και στα όρια της πείνας, ή τα έχουν ξεπεράσει και αυτά...
Συγκεκριμένα, έχουν απαλλαγή 100% από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μόνο εκείνοι οι πολίτες που έχουν αναπηρία από 80% και πάνω, αλλά ούτε και αυτό φτάνει... Όπως εξηγεί ο Παύλος Μπαριτάκης, «τα τετραγωνικά των κτισμάτων θα πρέπει να μην είναι πάνω από 150 και το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ»...
Υπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο στο 50% για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αρκεί να έχουν αξία ακίνητης περιουσίας της κατοικίας τους όχι άνω των 150.000 ευρώ, η έκταση του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, είπε από το βήμα της Βουλής:
 «Ο ΕΝΦΙΑ καταργείται. Αλλά δεν προλαβαίνουμε να τον καταργήσουμε φέτος. Φέτος θα πρέπει να πληρώσετε, όμως, την τελευταία σας δόση»... Και δεν απευθυνόταν μόνο στους πάμφτωχους και ανάπηρους κατά 80% και άνω συνανθρώπους μας, αλλά μιλούσε προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό...

Φόρος εισοδήματος
Με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ο κόσμος θα πληρώσει ταυτόχρονα στις 30 Σεπτεμβρίου και το φόρο εισοδήματος, με αποπληρωμή του στις 30 Νοεμβρίου για την τελευταία δόση.
«Ο φόρος εισοδήματος έχει εκκαθαριστεί ήδη.
 Όλοι οι φορολογούμενοι είναι ενήμεροι μέσω της φορολογικής δήλωσης».
Φυσικά οι φορολογούμενοι εκείνοι που από την εκκαθάριση του εισοδήματός τους πληροφορήθηκαν ότι έχουν επιστροφή φόρου, να μην περιμένουν τέτοια "χαρά", διότι η όποια επιστροφή μπλοκάρεται από το υπουργείο Οικονομικών, για να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ και να γίνει ο περαιτέρω υπολογισμός, «τόσα σου χρωστάω ως κράτος, τόσα μου χρωστάς ως πολίτης, πάμε ή δεν πάμε πάσο»...

Τέλη κυκλοφορίας
Κι εκεί που λες «επιτέλους, τελειώνουμε», έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας αρχές Νοεμβρίου με τέλη Δεκεμβρίου, που κυριολεκτικά είναι "φωτιά"
Πάντως, από το 2017 θα έχουμε αλλαγές στη φοροκαταιγίδα με αποτέλεσμα «άλλοι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο και άλλοι λιγότερο»...

Έρχονται... κατασχέσεις
Και στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξει μπαράζ 9+1 νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων στην ισχύουσα νομοθεσία, που φέρνει από το φθινόπωρο η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. 
Μαντέψτε ότι μία από τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι και οι... εκποιήσεις ακινήτων...
Ειδικότερα, το νέο φορολογικό πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από το ΦΠΑ.
- Αύξηση του ορίου του τζίρου για την απαλλαγή από το ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ.
- Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
- Θέσπιση νέου φορολογικού πλαισίου για τα "οχήματα" συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ' αυτά. Το νέο πλαίσιο θα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Αναθεώρηση των ρυθμίσεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (Ν. 4174/2013) που προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, ώστε να προσμετράται και να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογουμένου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων.
- Παράταση για δύο ή τρία χρόνια ακόμη της ισχύος των διατάξεων για το φορολογικό πιστοποιητικό, με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων στις εταιρείες από τους ίδιους τους ορκωτούς ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς τους.
- Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να ενταχθούν στις διατάξεις του οι νέες διαδικασίες που, βάσει μνημονίου, καλείται να εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
- Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.
- Αλλαγή του καθεστώτος για τα ανασφάλιστα οχήματα το Νοέμβριο, με σκοπό την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων.
- Αναδιάρθρωση, διαγραφή χρεών, αλλά και κατασχέσεις.
Η 10η παρέμβαση αφορά στην είσπραξη των φορολογικών οφειλών, που "καίει" την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η έκδοση μιας αναθεωρημένης λίστας με τους μεγαλύτερους χρεοφειλέτες του Δημοσίου, η οποία και θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου