19.8.16

Στον "Βρόντο " οι θυσίες !!! «Πετσόκοψαν» χιλιάδες συντάξεις αλλά τα ελλείμματα παραμένουν

Στο βρόντο φαίνεται να πηγαίνουν οι μεγάλες περικοπές που προγραμματίστηκαν για 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης, αφού τα χρήματα που το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι θα εξοικονομήσει «κόβοντας» τις επικουρικές όσων παίρνουν πάνω από 1.300 ευρώ δεν επαρκούν για να κλείσουν τα ελλείμματα και οι «μαύρες» τρύπες.

Παρά τις περικοπές, το ταμειακό πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 50 ως 90 εκατ. ευρώ, δεν λύνεται και σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το Plan B το οποίο προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση ενός δεύτερου πακέτου περικοπών ακόμη και σε όσους συνταξιούχους βρίσκονται κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις που ξεκίνησαν τον Αύγουστο συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο ενώ οι αναδρομικές μειώσεις από τον Ιούνιο αποδίδουν μόλις 24 εκατ. ευρώ τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η εφαρμογή των μειώσεων στις επικουρικές θα αποδώσει στο ΕΤΕΑ περί τα 145 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα φτάνει στα 550 εκατ. ευρώ, και με τα κρυφά χρέη ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

Πάντως ακόμη και από κορυφαία στελέχη του ΕΤΕΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα ήταν προτιμότερο οι μειώσεις που γίνονται τώρα και φτάνουν μέχρι το 40% για 250.000 συνταξιούχους να μοιράζονταν σε περισσότερους συνταξιούχους αλλά με μικρότερα ποσοστά. Έτσι το βάρος θα ήταν μικρότερο ενώ τώρα οι 250.000 συνταξιούχοι και άγριες περικοπές υφίστανται αλλά και χωρίς να έχουν αντίκρισμα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου