12.8.16

Ο αυξημένος φόρος οδηγεί τους καταναλωτές στο χύμα κρασί


krasi

Ο εγχώριος κλάδος της οινοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο, παρά τη θετική επίδραση του εισερχόμενου τουρισμού τα τελευταία έτη, καθώς παρατηρείται μετατόπιση των προτιμήσεων από τα εμφιαλωμένα προϊόντα στο φθηνότερο χύμα κρασί.
Η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω το 2015, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τα capital controls επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των καταναλωτών.
Αναφορικά με τον όγκο παραγωγής, το 2015 μειώθηκε περαιτέρω κατά 5,4%, στα 2,65 εκ. εκατόλιτρα. Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η χρονιά ήταν όψιμη και με έλλειψη εμπορικών αποθεμάτων σε αρκετές περιοχές.
Τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου εντοπίζονται ορατές δυσμενείς επιπτώσεις. Η μέση πτώση εσόδων ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 20%, ενώ επισημαίνονται και περιπτώσεις οινοποιείων που εμφανίζουν απώλειες που ξεπερνούν το 60%.
Πολλές μονάδες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του Ε.Φ.Κ., καθώς η ρευστότητά τους διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, παρατηρείται διακίνηση ποσοτήτων από παράνομα δίκτυα, τα οποία προμηθεύουν σημεία πώλησης και επιχειρήσεις εστίασης χωρίς παραστατικά και επομένως με σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Η παραοικονομία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα φθηνότερα κρασιά, καθώς η επιβάρυνση της τιμής τους είναι πολύ μεγαλύτερη (έως και 40%).
Σημειώνεται ότι οι άδειες φύτευσης φέτος δεν ενισχύονται από την Ε.Ε., αλλά από τους ίδιους τους αμπελουργούς. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο περιο-ρισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, καθώς μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είχαν υποβληθεί αιτή-σεις για άδειες φύτευσης μόλις 3.350 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν στην ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, ώστε να επωφεληθούν από την αναμφισβήτητη ποιότητα του προϊόντος τους. Ως πιο ελκυστικοί προορισμοί αναφέρονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, αλλά και αναπτυσσόμενες αγορές με σημαντικά πληθυσμιακά μεγέθη».
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές κατα-στάσεις 84 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
* Ο Κύκλος Εργασιών το 2014 ανήλθε σε €242,5 εκ., εμφανίζοντας άνοδο 2,6% από το 2013.
* Τα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 30%, στα €26,71 εκ., ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα €4,51 εκ., από €12,61 εκ. το 2013.
* Το περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ βελτιώθηκαν σε 11,9% και 0,8% αντίστοιχα.
* Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,9 προς 1.
* Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 7 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 8 μήνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου