14.8.16

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε βιντεογραφούν γυμνό και μετά σε εκβιάζουν- Πώς να το αποφύγετε

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κύπρου λόγω της έξαρσης του φαινομένου Sextortion προειδοποιεί τους  πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.
 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λόγω αυξημένων καταγγελιών, θα ήθελε να ενημερώσει εκ νέου, το κοινό, ότι Κύπριοι χρήστες του διαδικτύου, παραπλανούνται και προβαίνουν σε διάφορες πράξεις οι οποίες πιθανόν να τους εκθέσουν και να τους εκβιάσουν για πληρωμή χρημάτων.

Συγκεκριμένα άνδρες χρήστες κυρίως του Facebook δέχονται αιτήματα φιλίας από διάφορους άλλους χρήστες και παρουσιάζονται ως όμορφες γυναικείες υπάρξεις από το εξωτερικό με ελαφριά προκλητική ενδυμασία ή με μαγιό.
Αφού αποδεκτούν το αίτημα φιλίας αρχίζουν συνομιλία στο δωμάτιο επικοινωνίας (chat) και τους καλούν να ενωθούν με πλατφόρμα επικοινωνιών μέσω διαδικτύου (π.χ. Skype).

Όταν ενωθούν και έχουν άμεση εικόνα, η γυναικεία χρήστης αρχίζει να κάνει διάφορες πρόστυχες και σεξουαλικές πράξεις παροτρύνοντας τον άντρα χρήστη να κάνει το ίδιο, πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές.

Αφού κλείσουν την επαφή μέσω του διαδικτύου, η γυναικεία χρήστης επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί, ότι η πράξη αυτή που έγινε έχει βιντεογραφηθεί και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φίλους και επαφές του, εκτός και εάν πληρώσει ένα ποσό.

Η πιο πάνω πράξη είναι παγκόσμιο φαινόμενο με την ονομασία «Sextortion» και καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Τα θύματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώνουν το ποσό αυτό γιατί οι δράστες επανέρχονται με μεγαλύτερες απαιτήσεις και είναι σχεδόν απίθανο να εντοπισθούν. Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι εντελώς φανταστικά και βρίσκονται σε χώρες Ασίας και Αφρ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου