«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

22.8.16

ΘΡΙΑΜΒΟΣ !!! Αύξησαν τον ΦΠΑ και τα έσοδα του ....μειώθηκαν!

«Τρύπα» μισό δισ. ευρώ στα έσοδα του κρίσιμου μήνα Ιουλίου
Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαίωσαν – για ακόμα μία φορά – ότι όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ ...τα έσοδα του αντί να αυξάνονται, μειώνονται!
Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε το υπ. Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις του ΦΠΑ μετά την αύξηση του συντελεστή από το 23% στο 24% ήταν μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις των Δ.Ο.Υ από ΦΠΑ μειώθηκαν στα 1,116 δισ. ευρώ από 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα επιβολής των capital controls!
Την ίδια ώρα στα τελωνεία εισπράχθηκαν 375 εκατ. ευρώ ΦΠΑ έναντι 386 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά οι εισπράξεις ΦΠΑ από τελωνεία και εφορίες ανήλθαν σε 1,492 δισ. ευρώ έναντι 1,552 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Αν η σύγκριση δε, γίνει με τον Ιούλιο του 2014, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. 1,626 δισ. ευρώ είχε αποδώσει τότε ο ΦΠΑ μέσα σε ένα μήνα, κοντά στα 130 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο, με τα νησιά να έχουν τις εκπτώσεις τους (στον ΦΠΑ), τους συντελεστές χαμηλότερα και σωρεία προϊόντων να βρίσκονται στον μειωμένο συντελεστή και όχι στον κανονικό όπως σήμερα.
Βέβαια η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ σαφώς συνδέεται και με την φοροδιαφυγή λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων. Μία τάση που έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις παρά την προσπάθεια περιορισμού της με μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμα και το προσωρινό λουκέτο επιχειρήσεων.
Παρά την αρνητική εξέλιξη του Ιουλίου πάντως, στο επτάμηνο οι εισπράξεις από ΦΠΑ παραμένουν υψηλότερες κατά 852 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου