20.8.16

Έχετε αγροτικό εισόδημα χωρίς να είστε αγρότες; Ας...προσέχατε !!!

Βαρύς θα πέσει ο φορολογικός πέλεκυς για περισσότερους από 575.000 φορολογούμενους με έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες, καθώς από το 2017 αυξάνεται υπέρμετρα ο συντελεστής φορολόγησης.
Ειδικότερα, ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από το 13% στο 22%, ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί από το 75% στο 100% του κύριου φόρου!
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετησίου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει παράλληλα να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση. Με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ.Ως αποτέλεσμα υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος και επιπλέον προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2016 ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου