«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

24.8.16

Γ. Χουλιάρας: Πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος σεισμός

«Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Επισήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Ιταλία. «Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Επισήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Τόσο ο κ. Χουλιάρας, όσο και ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας παρατήρησαν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, γεγονός που, όπως είπαν, συνέβαλε στις καταστροφές. Αμφότεροι απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στα πολλά μεσαιωνικά κτήρια που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές.
Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από τη «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ' Άκουιλα την άνοιξη του 2009.
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου