10.8.16

Εφοριακοί-«ντετέκτιβ» έξω από φροντιστήρια και γυμναστήρια

Αλλάζει η μέθοδος παρακολούθησης της φοροδιαφυγής - Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα: εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, κλινικές, κέντρα αισθητικής, χώροι στάθμευσης, συνεργεία, γιατροί 

Το... ταλέντο τους ως «ντετέκτιβ» καλούνται να επιδείξουν οι ελεγκτές της εφορίας, καθώς, όπως αποκαλύπτεται από την εγκύκλιο Πιτσιλή για τις νέες μεθόδους παρακολούθησης και εντοπισμού φοροδυγάδων, οι εφοριακοί υπάλληλοι θα πρέπει να στήσουν «δόκανο» έξω από τις επιχειρήσεις και, πριν μπουν σε αυτές, να έχουν... πλευρίσει τους πελάτες που θα δουν να μπαινοβγαίνουν, για να διαπιστώσουν αν τους δόθηκαν αποδείξεις.

Οι μέθοδοι αυτές παραπέμπουν σε τακτικές του παρελθόντος, αλλά πλέον δεν προβλέπεται στις οδηγίες που έχουν πάρει οι ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα στους πελάτες, αν δεν έχουν ζητήσει απόδειξη.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, τα συνεργεία ελέγχου θα βάλουν στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις που μετά το 2014 δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν πρόσθετα βιβλία (πελατών κλπ), όπως ίσχυε παλαιότερα.

Όταν ίσχυαν τέτοια βιβλία, μπορούσαν να μπουν π.χ. σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και να δουν, αν είχε καταχωρηθεί η είσοδος των προς επισκευή αυτοκινήτων. Έτσι, έπεφτε πρόστιμο στην επιχείρηση και, πριν τελειώσει η επισκευή, και ας μην είχε πληρωθεί ο ακόμα μάστορας -και πριν φυσικά κόψει απόδειξη.

Τα ίδια ίσχυαν και για όσους π.χ. έβρισκε ο έλεγχος να περιμένουν στο σαλόνι ενός ιατρείου ή στην αίθουσα αναμονής κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Επειδή όμως τέτοια βιβλία δεν τηρούνται πια, οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να «κόβουν» κίνηση έξω από τέτοιες επιχειρήσεις και γραφεία, να βλέπουν ποιοι βγαίνουν και να τους ρωτούν αν πήραν απόδειξη. Αν οι εξερχόμενοι πελάτες πουν ότι δεν πήραν απόδειξη, τότε πρέπει να κάνουν έφοδο στην επιχείρηση για έλεγχο.

Τέτοιες επιχειρήσεις που απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων πελατών κλπ είναι που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο. Δηλαδή:

- Φροντιστήρια

- εκπαιδευτήρια

- ξενοδοχεία

- ενοικιαζόμενα δωμάτια

- κάμπινγκ

- κλινικές και θεραπευτήρια

- κέντρα αισθητικής

- γυμναστήρια

- χώροι στάθμευσης

- συνεργεία αυτοκινήτων

- γιατροί-οδοντίατροι

Στις περιπτώσεις αυτές, τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης ορίζονται σε τουλάχιστον 250 ευρώ, αν και στις περιπτώσεις όπως των ιατρών που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο.

Όλοι όμως όσοι εντοπίζονται θα μπαίνουν σε «μαύρη» λίστα για να υποστούν πλήρη έλεγχο, με διασταυρώσεις στον τζίρο που δηλώνουν, στις δαπάνες που εμφανίζουν και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου