24.8.16

Η Κομισιόν «αδειάζει» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Παρέμβαση στην πολιτική διένεξη που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τασσόμενη υπέρ του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου.

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της «σχετικά με δηλώσεις που αμφισβητούν την ποιότητα των επίσημων στατιστικών της χώρας» όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της.
«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Η Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί «σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών».

Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Οι Βρυξέλλες, σημειώνει το Reuters, έχουν υποστηρίξει την ΕΛΣΤΑΤ κατά το παρελθόν, εν μέσω των επικρίσεων που δέχθηκε το έργο της υπηρεσίας από διάφορους Έλληνες πολιτικούς από όλα τα κόμματα.

«Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ γενικά δεν ανακατεύεται σε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και έτσι η συγκεκριμένη δημόσια παρέμβασή της στη νομική διαμάχη για τον Ανδρέα Γεωργίου έχει ιδιαίτερη σημασία», τονίζει το πρακτορείο. Υπογραμμίζεται ότι αρκετοί ανώτατοι οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι από όλον τον κόσμο έχουν υποστηρίξει τον κ. Γεωργίου, ενώ ορισμένοι συμβάλουν οικονομικά και στη νομική υπεράσπισή του, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου