11.8.16

EUROCORPS - Ελληνες οπλίτες θα υπηρετούν στο γερμανικό στρατό;


Ελληνες οπλίτες θα υπηρετούν στο γερμανικό στρατό;

Μία ρηξικέλευθη πρόταση: Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει να ενταχθούν στον γερμανικό στρατό επαγγελματίες οπλίτες από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr, στις προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη γίνονται κοινές ασκήσεις αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις και στρατιωτικοί από την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, αν υλοποιηθούν τελικά τα σχέδια της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ στα μέσα Ιουλίου, το "άνοιγμα" των ενόπλων δυνάμεων για πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ "όχι μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση του προσωπικού της Bundeswehr, αλλά θα αποτελούσε και ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής". Η Bundeswehr θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυναμικό της, που ανέρχεται σήμερα, περιλαμβανομένων των εφέδρων, σε 170.000 οπλίτες και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού.
Η Bundeswehr ιδρύθηκε πριν από 61 χρόνια. Μέχρι σήμερα στον γερμανικό στρατό δεν επιτρέπεται να υπηρετήσουν παρά μόνο γερμανοί υπήκοοι. Ωστόσο η σχετική νομοθεσία προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν "υπηρεσιακές ανάγκες", δηλαδή αν δεν έχει παρουσιαστεί γερμανός υπήκοος για μία συγκεκριμένη εργασία. Πρόκειται βέβαια για μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις.
Κάτι περισσότερο από... Eurocorps
Η συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι βέβαια κάτι πρωτοφανές. Από το 1989 υπάρχει γαλλογερμανική ταξιαρχία, τον Αύγουστο του 1995 ιδρύθηκε το γερμανοολλανδικό σώμα στρατού. Aκολούθησε η ευρωπαϊκή εκστρατευτική δύναμη Eurocorps, στην οποία συμμετέχουν γάλλοι, γερμανοί και βέλγοι στρατιωτικοί.
Επιπλέον, από το 2014, Oλλανδοί ενiσχύουν το γερμανικό σώμα καταδρομών-αλεξιπτωτιστών "Schnelle Kräfte". Η διασυνοριακή συνεργασία συνάδει άλλωστε με τις τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για μία νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και άμυνας. Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις το ζητούμενο δεν είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός, αλλά μία πιο εντατική και αποτελεσματική συνεργασία, ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.
Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από το Eurocorps, αφομοιώνοντας ευρωπαίους πολίτες στην Bundeswehr; Ο εντεταλμένος της γερμανικής Βουλής για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς, μιλώντας πρόσφατα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, έκανε λόγο για θετική πρωτοβουλία, διευκρίνισε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας.
Από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών δεν βλέπει λόγο να μην γίνεται δεκτός κάποιος, ο οποίος συνειδητά αποφασίζει να υπηρετήσει στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αντιθέτως, έντονη κριτική διατυπώνει η Ένωση Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπροσωπεί 200.000 πρώην και νυν στελέχη του γερμανικού στρατού. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ προειδοποιεί ότι ο αξιωματικός "δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα" και δηλώνει: "Όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις γι αυτό που έχεις στο μυαλό και στην καρδιά σου, η αφοσίωση αυτή δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε χώρα και οποιονδήποτε εργοδότη".
Έλληνες αξιωματικοί στα γερμανικά όπλα;
Ο Αλεξάντερ Νόι, βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και μέλος στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων της Βουλής, έχει μία διαφορετική προσέγγιση, αντιμετωπίζει όμως και αυτός με κριτική διάθεση τις προτάσεις φον ντερ Λάιεν. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, "θα έρχονταν πολλοί νέοι άνδρες από κράτη-μέλη της περιφέρειας και ιδιαίτερα από οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στην πατρίδα τους. Οι καλύτερες οικονομικές απολαβές της Γερμανίας θα αποτελούσαν πειρασμό, αλλά δεν θα βοηθούσαν την οικονομία στη χώρα τους να αναπτυχθεί".
Ήδη από το 2011 ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, είχε προτείνει να ενταχθούν στη Bundeswehr, υπό προϋποθέσεις, και οι αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο. Τώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Και δεν σταματάει εκεί: αίσθηση προκαλεί και η νέα πρόταση της υπουργού Άμυνας να αφομοιωθούν στην Bundeswehr τουλάχιστον εκατό πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι βέβαια δεν θα φέρουν όπλο, αλλά θα αξιοποιηθούν σε δουλειές γραφείου ή χειρωνακτικές εργασίες.

Deutsche Welle

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου