26.9.16

ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΜΙΣΘΩΝ! Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει μείωση στον κατώτατο κατά 19,5%


misthos

Θλιβερή αποκλειστικότητα καταγράφει η Ελλάδα, καθώς είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που επιμένει να εμφανίζει μείωση του κατώτατου μισθού για την τελευταία 8ετία (2008-2016).
Τη στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν Μνημόνια μετρούν ήδη τις πρώτες αυξήσεις στο ύψος του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στο -19,5%. Στο επίπεδο αυτό κυμαίνεται η μείωση του πραγματικού κατώτατου μισθού τα χρόνια της κρίσης (2008-2016), με προσμετρημένο και τον αποπληθωρισμό.
Η εικόνα αυτή συμπαρασύρει όλο το φάσμα της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο μέσος μισθός να έχει καταβαραθρωθεί την περίοδο 2009-2014 κατά 28%. Σε αυτό το περιβάλλον εντείνεται η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, που ήδη αποτυπώνεται σε πληθώρα στατιστικών στοιχείων. Αρκεί, για παράδειγμα, να αναφερθεί πως το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Οικονομικών και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη στο συνέδριο για τις «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», το χωρίς τέλος κούρεμα του κατώτατου μισθού, έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Αρκεί, για παράδειγμα, να αναφερθεί πως το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους.
Σε άλλες χώρες της ΕΕ που εφαρμόστηκαν από την τρόικα σκληρές πολιτικές λιτότητας (Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, πλην της Ελλάδας), οι κατώτατοι μισθοί πάγωσαν και αμέσως μόλις τελείωσε η περίοδος του «παγώματος», άρχισε να εμφανίζεται αύξηση των κατώτατων μισθών. Η χώρα μας από την άλλη, αποτελεί την μόνη εξαίρεση που καταγράφει σταθερά μείωση του κατώτατου μισθού όχι μόνο σε ονομαστικούς όρους αλλά και σε πραγματικούς: «Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί προσβολή στην αξιοπρέπεια των νέων» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη. Η χώρα μας αποτελεί μοναδική εξαίρεση και στον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, καθώς ο καθορισμός του είναι μονομερής από το κράτος, ενάντια στη θέληση των κοινωνικών εταίρων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου