13.9.16

Εκδήλωση μνήμης για τους σεισμούς του 1986 από το Δήμο Καλαμάτας

Με λιτή τελετή, ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, τη μνήμη των θυμάτων των σεισμών του 1986 και θυμήθηκε τη σκληρή δοκιμασία, που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και μέσα από την οποία πέρασαν η Καλαμάτα και οι κάτοικοί της. 
Το αποτέλεσμα, με τη συνδρομή του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ομογενών μας και ευγενών δωρητών, αλλά κυρίως χάρις στην εργατικότητα και την αποφασιστικότητα των Καλαματιανών να ξαναγεννηθεί η Καλαμάτα, εν τέλει απέδωσε μία καλύτερη πόλη, με ασφαλέστερα κτήρια και με ακέραια την ιστορική μνήμη στο δομημένο περιβάλλον της.
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Στο μνημείο των θυμάτων των σεισμών, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη, στις 12 το μεσημέρι, τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων έχασαν τη ζωή τους από τους σεισμούς του 1986. Ακολούθως, ο Δήμαρχος  Καλαμάτας εναπέθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Κατόπιν, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι σκοπός της τελετής είναι «να θυμόμαστε τα σκληρά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν πριν 30 χρόνια, όταν η πόλη σχεδόν είχε καταστραφεί. Πρέπει να θυμόμαστε τους νεκρούς μας, πάνω από 20, τους πολλούς τραυματίες, τους διασώστες, όλες τις Υπηρεσίες που βοήθησαν ώστε να σωθούν άνθρωποι, όσους σημαδεύτηκε η ζωή τους από τα γεγονότα».
«ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ
ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι μετά τους σεισμούς της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986 «υπήρξε ενότητα, υπήρξε στήριξη από τις Κυβερνήσεις», με αποτέλεσμα η μεγάλη προσπάθεια να αποδώσει – μεταξύ άλλων - τη διατήρηση του Ιστορικού Κέντρου, των μνημειακών κτισμάτων της Καλαμάτας.
Ο Π. Νίκας επεσήμανε πως «ο σεισμός θα ξανάρθει˙ έτσι είναι, διότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο» και τόνισε πως «πρέπει να οργανωνόμαστε, να αντιδρούμε με σύνεση και με συνεννόηση», για την πρόληψη των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, σε μία πόλη που έχει πλέον 25.000 κτήρια, πολύ περισσότερα απ' όσα είχε το 1986, είναι όμως καλύτερα θωρακισμένη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου