8.9.16

«Φωτιά» τα σχολικά είδη: Εως και 500 ευρώ φθάνει το κόστος ανά μαθητή!


«Φωτιά» τα σχολικά είδη: Εως και 500 ευρώ φθάνει το κόστος ανά μαθητή!

Μεγάλο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές για την αγορά των σχολικών ειδών φέτος και όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), εάν κάποιος επιλέξει τα ακριβά προϊόντα τελευταίας μόδας θα κληθεί να πληρώσει ...2.493% παραπάνω για το Δημοτικό και 1.876% για το γυμνάσιο– λύκειο. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΚΕΠΚΑ, το κόστος αγοράς σχολικών για ένα παιδί διαμορφώνεται στα 16,52 ευρώ-428,41 ευρώ για μαθητές δημοτικού και στα 26,56 ευρώ -524,94 ευρώ για εκείνους που φοιτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο.
Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην αγορά προϊόντα σε πολύ μεγάλο εύρος τιμών και αν προτιμήσουν τα ακριβά θα πρέπει να βάλουν “βαθιά το χέρι στην τσέπη”. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει στην αγορά μολύβι για παιδιά που πωλείται προς σχεδόν 50 ευρώ! Πέραν της επιβάρυνσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό από την αγορά τέτοιων ειδών, οι γονείς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι “τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης στο παιδί. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης” τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των σχολικών ειδών δεν ελήφθησαν υπόψη οι ακραίες υψηλές τιμές, που εντοπίστηκαν στην αγορά, όπως το πραναφερθέν μολύβι των 47,90 ευρώ ή ο διαβήτης των 51,60 ευρώ, το ντοσιέ των περίπου 25 ευρώ και οι μαρκαδόροι των 20,76 ευρώ, οι ξυλομπογιές των 36,50 ευρώ, η κασετίνα των 28,90 ευρώ, η τσάντα νηπιαγωγείου 74,90 ευρώ και ο σάκος δημοτικού προς 220 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους γονείς να επιλέξουν προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται πιο κοντά στις χαμηλές τιμές, ώστε έμπρακτα πλέον και μέσω της οικονομικής κρίσης να μην επιβραβεύουν “ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου