14.9.16

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ !
 
Για τις καταστροφικές συνέπειες της τελευταίας πλημμύρας στο Δήμο Καλαμάτας, δεν φταίει το φυσικό φαινόμενο. Αυτό υπάρχει, το ξέρουμε και ξέρουμε ότι θα επαναληφθεί. Είτε πρόκειται για βροχή, είτε για σεισμό.
 Οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εγκληματικές, αφού μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των «εκτάκτων αναγκών», της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας». Αυτό το δρόμο ακολουθούν: Κυβέρνηση – Περιφέρεια - Δήμος.
Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπηρετείται από την Ε.Ε και τις Κυβερνήσεις, είναι η βασική αιτία που τέτοιου είδους έργα είτε γίνονται αποσπασματικά, είτε δεν γίνονται καθόλου. Κι αυτό γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, τα δίκτυα προστασίας δεν αποτελούν «επένδυση» που θα αποφέρει κέρδη σε όποιον επιχειρηματικό όμιλο αναλάβει την επισκευή τους. Άρα, κριτήριο είναι το κέρδος και όχι η κάλυψη αναγκών του λαού, η προστασία της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
·         Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα για να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σπάνια εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Εκτός εάν αυτά συνδέονται με μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων και εξυπηρετούν την ανάγκη της επένδυσης. Εάν, για παράδειγμα, μία μεγάλη τουριστική επένδυση έχει ανάγκη να συνοδεύεται από έργα αντιπλημμυρικά, διευθέτηση ρεμάτων κ.λπ., τότε αυτά γίνονται. Αλλιώς, τις περισσότερες φορές, μένουν στα χαρτιά.
·         Τα κονδύλια που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών της χώρας, είναι πενιχρά. Μηδαμινά κονδύλια, την ίδια στιγμή που υπάρχουν κωδικοί για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Χρήματα για αναπλάσεις, για τουριστική προβολή υπήρχαν (θυμηθείτε τα εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν για το συνέδριο  των  tour operator Costa Navarino, τα 300.000 ευρώ για τη πολιτιστική πρωτεύουσα για τη πρώτη φάση της διεκδίκησης κ.α)
·         Η κατασκευή των μεγάλων έργων που γίνονται (οδικοί άξονες, κ.λπ.) δεν λαμβάνουν υπόψη τους την αντιπλημμυρική θωράκιση των γύρω περιοχών, δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχεδιασμό για κάθε περιοχή και γενικότερα για κάθε λεκάνη απορροής, επηρεάζοντας την αντιπλημμυρική προστασία. Είναι χαρακτηριστική η «συμβολή» του έργου «Μορέα» στο πλημμύρισμα γειτονιών αλλά και ολόκληρων εκτάσεων.

Ενώ οι μέρες περνάνε, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα ακόμα για τις αποζημιώσεις. Οι πρώτες διαρροές μιλούν για ψίχουλα και με βάση το παλιό σύστημά αποζημιώσεων που δεν φτάνει για τα ελάχιστα.
Δεν πρέπει να επικρατήσει σε καμία περίπτωση η λογική της απογοήτευσης, του «δεν βγαίνει τίποτα», «δεν περιμένουμε τίποτα»  και  να  «φωνάξεις δεν θα γίνει τίποτα» γιατί έτσι πάλι θα βγουν κερδισμένοι  αυτοί που μας έφεραν ως εδώ.
Η οργή και η αγανάκτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί στις βρισιές και στις κάμερες, αλλά να γίνει πράξη μέσα από τη διεκδίκηση, μέσα από Επιτροπές Αγώνα και Σωματεία, που με σταθερότητα και πείσμα θα διεκδικούν αυτά που μας ανήκουν και δεν θα υποχωρούν στο όνομα ότι δεν αντέχει η οικονομία και δεν υπάρχουν χρήματα.

Καλούμε όλους τους πληγέντες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν:
·         Οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι στο 100% της χαμένης περιουσίας (οικιακός εξοπλισμός, σπίτια, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αυτοκίνητα και όσα χάθηκαν). Να γίνουν άμεσα,  χωρίς γραφειοκρατίες.
·         Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές σε υποδομές.
·         Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται για την προστασία του λαού.

Όλοι οι πληγέντες να παραστούν μαζικά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 15/09 στις 8:00μ.μ., στο Δημαρχείο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου