7.9.16

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ αποτίμηση των ζημιών από τον Δήμο Καλαμάτας

P9071091 MediumΣτην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας έβρεχε από το μεσημέρι της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου 2016 και μεταξύ 04.00 και 05.30 της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2016 το ύψος της βροχόπτωσης έφθασε τα 140 χιλιοστά. 
Οι υδάτινοι αποδέκτες της πόλης και του Δήμου δεν άντεξαν τη σφοδρή και συνεχή βροχόπτωση.
Το τίμημα των πλημμυρικών φαινομένων ήταν βαρύ, καθώς σε αυτά οφείλονται οι θάνατοι δύο ηλικιωμένων, στην Καλαμάτα και στο Πήδημα, ενώ ο θάνατος ηλικιωμένου στη Θουρία ενδεχομένως σχετίζεται με το ισχυρό stress που προκαλούν τέτοια φαινόμενα. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν.Νίκας εξέφρασε την οδύνη του για τους θανάτους αυτούς και τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους των θανόντων.

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Από πλευράς υλικών ζημιών, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους. Οι περισσότερες σημειώθηκαν ως εξής:
• στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο
• στη βόρεια και τη δυτική πόλη, σε Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, Νέα Είσοδο, Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα
• στη νότια πόλη, στην Κρήτης και τη Ναυαρίνου.
Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.
Μάλιστα, η τρικυμισμένη θάλασσα παρέσυρε από την ακτή της Ανάστασης και την ηλεκτροκίνητη ράμπα Seatrac, με τη βοήθεια της οποίας κάνουν μπάνιο στη θάλασσα συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα.
Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου.
Σοβαρό πρόβλημα για την οικονομική ζωή του τόπου αποτελεί και η διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου Καλαμάτας, καθώς ακυρώνονται πτήσεις με συνολικό αριθμό ελεύσεων 7.000 ατόμων.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΚΤΗΡΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σημειώνεται ότι πλημμύρισαν 5 σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Κατάστημα στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» στην οδό Φαρών και το κλειστό γυμναστήριο «Τέντα.
Πλημμύρισε, επίσης, το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Παντού έγινε απάντληση υδάτων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν αυτοκίνητα. Επίσης, το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.
Στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας – Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην Άνθεια και την Αιθαία. Ακόμη, υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.
Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, αποκλείσθηκαν όλα τα ορεινά χωριά (Βελανιδιά, Βρωμόβρυση, Σταματινού, Άγριλος). Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν στο Πήδημα, τον Άγιο Φλώρο και το Πλατύ.
Στη Δημοτική Ενότητα Άριος, πλημμύρισαν οι ποταμοί Πάμισος και Άρις, τα δε νερά του Άρι έφθασαν μέχρι την παλιά αποθήκη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, έναντι του Δημοτικού Σχολείου. 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ,
ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΪΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
DSCF4396 MediumΑπό τις πλημμύρες καταστράφηκαν καλλιέργειες εκατοντάδων στρεμμάτων με κηπευτικά, ρύζι και φιστίκια, καθώς και θερμοκήπια, ενώ πνίγηκαν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, επιχειρούν εργαζόμενοι του Δήμου με μηχανήματα για την αποκατάσταση βατότητας όλων των οδών και καθαρισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, τα οχήματα και μηχανήματα της ΔΕΥΑΚ, ενώ τα πυροσβεστικά και τα βυτία του Δήμου Καλαμάτας διατέθηκαν στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων. Από την κοινοπραξία «Μορέας» διατέθηκαν περί τα 10 μηχανήματα και φορτηγά για καθαρισμό οδών. Τέλος, μισθώθηκαν μηχανήματα ιδιωτών και χρησιμοποιήθηκαν άμεσα από το πρωί της Τετάρτης για διανοίξεις και καθαρισμούς δρόμων κ.λπ.
Σημειώνεται πως τα προβλήματα εντάθηκαν από διακοπή ρεύματος και τη μη λειτουργία του αντλιοστασίου στο Πήδημα.
Για το συντονισμό των Υπηρεσιών και την παροχή κατευθύνσεων για την επίλυση των προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο δύο συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στις 08.00 και στις 12.00, ενώ άλλη μία ξεκίνησε στις 19.15.

 ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
DSCF4428 MediumΟ Δήμαρχος ζήτησε την κήρυξη όλης της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προέβη, με έγγραφό του (ΑΔΑ: 9ΓΨ9465ΦΘΕ-Σ5Ν), στην κήρυξη «σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων στις 06 και 07-09-2016.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 7 Μαρτίου 2017».
Η Διεύθυνση Γεωτεχνικών του Δήμου έκανε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για ζημιές στη φυτική παραγωγή, καθώς και για ζημιές στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο μέσω της διαδικασίας ΠΣΕΑ.
Έξι περιπτώσεις οικογενειών αστέγων αντιμετωπίσθηκαν από το Δήμο και οι πολίτες αυτοί θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία. Επίσης, τακτοποιήθηκε η φιλοξενία σε ξενοδοχεία περίπου 70 σπουδαστών, καθώς δεν ήταν δυνατόν να διαμείνουν στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
Με το Δήμαρχο επικοινώνησαν και ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, οι Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και δήλωσαν ότι θα υπάρξει αρωγή του κράτους σε όλα τα επίπεδα, για αποκατάσταση της πόλης και των Τοπικών Κοινοτήτων και στήριξη προς τους πληγέντες.
Νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, των Βουλευτών Μεσσηνίας Γιώτας Κοζομπόλη και Πέτρου Κωνσταντινέα, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου κ.ά. Αργότερα, έλαβαν μέρος σε αυτήν ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αύριο, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, αναμένεται να επισκεφθούν το Δήμο Καλαμάτας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο Βουλευτής Κώστας Καραμανλής, υπεύθυνος Υποδομών.

ΤΟ ΚΚΕ
Ακόμη, θα έλθει κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με το Δήμαρχο επικοινώνησαν η πρώην Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Βουλευτής – πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί προσεχώς την Καλαμάτα.
Επίσης, με το Δήμαρχο επικοινώνησαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Θεόδωρος Σχινάς.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΖΗΜΙΩΝ
Οι Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας διενεργούν καταγραφές ζημιών ως εξής:
1. Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας: τηλ. 27213 60707
2. Διεύθυνση Πρόνοιας στα τηλ. 27213 61862, -863, -864, -834, -858, για κατεστραμμένες οικοσκευές. Συντονιστές ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο Διευθυντής Στέφανος Στεφανόπουλος
3. Διεύθυνση Προγραμματισμού: ζημιές σε επιχειρήσεις. Συντονιστής ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος
4. Διεύθυνση Γεωτεχνικών: ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία. Συντονιστής ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος
5. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών: ζημιές σε υποδομές. Συντονιστές οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης και Σαράντος Μαρινάκης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου