24.9.16

Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν πλέον τα μικρόβια!

Η μεγαλύτερη απειλή για την σύγχρονη ιατρική είναι τα αντιβιοτικά.

700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ανθεκτικότητας μικροβίων σε όλα τα αντιβιοτικά, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευτεί στα… 10.000.000 έως το 2050.

Το θέμα ετέθη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τα 193 μέλη να υπογράφουν την διακήρυξη για αυτό που αποκαλούν «την μεγαλύτερη απειλή της σύγχρονης ιατρικής».

Τον περασμένο Μάιο, εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο μικρόβιο που είναι ανθεκτικό σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Από τότε, ο συναγερμός έχει χτυπήσει ακόμη τρεις φορές.

Στο μεταξύ, οι ανθεκτικοί ιοί έχουν ταξιδέψει στον Καναδά, την Ασία και την Ευρώπη (κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 700.000 άνθρωποι από μικροβιακές λοιμώξεις.

Η ζοφερή εκτίμηση για τα 10 εκατομμύρια θύματα ετησίως (ένα κάθε τρία δευτερόλεπτα) ανήκει στη Review on Antimicrobial Resistance, επιτροπή που συστάθηκε τον περασμένο χρόνο από το βρετανικό υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τη μελέτη του φαινομένου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

«Δυστυχώς, οι γιατροί θα λένε όλο και πιο συχνά στους ασθενείς ότι για τη λοίμωξή τους δεν υπάρχει κανένα φάρμακο», εξηγούν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet οι Αυστραλοί μικροβιολόγοι Ντέιβιντ Πάτερσον και Πάτρικ Χάρις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Εθνη αναλαμβάνουν ανάλογες πρωτοβουλίες για ένα θέμα παγκόσμιας υγείας.

Είχε συμβεί στο παρελθόν με το AIDS, τον ιό του Έμπολα, αλλά και μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται με κάτι το οποίο- τουλάχιστον για μεγάλο μέρος του κόσμου- ήταν δεδομένο: Την ικανότητα των αντιβιοτικών να εξοντώνουν μικρόβια που ήταν θανάσιμα πολλές δεκαετίες πριν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου