12.9.16

''Βουτιά'' μισθών, αύξηση τιμών στα τρόφιμα

''Βουτιά'' μισθών, αύξηση τιμών στα τρόφιμαΟι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, βρίσκονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ''προκαλώντας αιμορραγία'' στον ούτως ή άλλως φτωχό οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την ''Καθημερινή '', οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ προκαλούν υποχώρηση της κατανάλωσης και με τη σειρά τους βιομηχανία και λιανεμπόριο, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στην εγχώρια αγορά, διατηρούν ή και αυξάνουν τις τιμές.
Τον Ιούλιο του 2016, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όταν στην αντίστοιχη Ευρωζώνη η αντίστοιχη μεταβολή ήταν 0,9%. Οι αυξήσεις σε φρούτα, λαχανικά και έλαια θυμίζουν εποχές η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό το βάρος υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται εξάλλου και σε σειρά άλλων τυποποιημένων τροφίμων και ποτών, όπως τα αλκοολούχα ποτά (4,3%), τα ζαχαρώδη-σοκολατοειδή (5,1%), τα τυποποιημένα λαχανικά (2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Οι τιμές των φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 4,2%, με την αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη (4,9%), ενώ οι τιμές των λαχανικών είναι αυξημένες κατά 7% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% στην Ευρωζώνη. Οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά έχουν αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 0,2%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου