9.9.16

Σύλλογος γονέων παιδικών σταθμών Μεσσηνίας - Ανακοίνωση για την περίοδο εγγραφών στους παιδικούς σταθμούς

Καλαμάτα, Σεπτέμβριος 2016

Απαράδεκτα σκηνικά παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες έξω από τους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας. 
Γονείς πάνω στην αγωνία τους να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποιον παιδικό σταθμό της πόλης μας σχημάτισαν ουρές έξω από παιδικούς σταθμούς από τις 7:00 π.μ. της επομένης της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων του ΕΣΠΑ.
Στο μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια να μένουν εκατοντάδες νήπια εκτός των παιδικών σταθμών, φέτος με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου προστέθηκε άλλο ένα ακόμα.
 Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι γονείς μαζί με την αίτηση που έκαναν στην ΕΕΤΑΑ δήλωναν και τις τέσσερις πρώτες επιλογές τους για την δομή που επιθυμούσαν να ενταχτούν και αφού  έβγαιναν οι τελικοί πίνακες με τους ωφελούμενους, πάνω σε αυτούς ανακοινώνονταν και σε πιο δομή τοποθετούνταν (ανάλογα με τις επιλογές τους, τα μόρια που συγκέντρωναν και την ζήτηση που είχε η κάθε δομή). Φέτος το υπουργείο στα πλαίσια των αλλαγών του προγράμματος που έκανε είχε την ¨φαεινή ιδέα¨ να μην υποχρεώσει του γονείς να επιλέξουν την δομή που επιθυμούσαν την περίοδο των αιτήσεων, άλλα αφού επιλεγούν από το πρόγραμμα να πάρουν το voucher και να πάνε από μόνοι τους σε όποια δομή θέλουν αυτοί, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές προς τις δομές (σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τις δομές)  για το πώς θα κατατάξουν τους ωφελούμενους και χωρίς να έχουν και χρονικά περιθώρια να το κάνουν. Αποτέλεσμα των πιο πάνω ήταν την επόμενη κιόλας μέρα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων να τρέξουν όσοι γονείς μπορούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από τους παιδικούς για να προλάβουν να εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους. Ο παραπάνω τρόπος είχε ως αποτέλεσμα γονείς με αρκετά μόρια να μην καταφέρουν να γράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό επιλογής τους, δηλαδή με λίγα λόγια επικράτησε η λογική του “όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε”.
Φυσικά όλο το παραπάνω πρόβλημα δεν θα είχε μεγάλη αξία εάν υπήρχαν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά.  Έτσι και φέτος, ούτως η άλλως, εκατοντάδες θα είναι οι οικογένειες της πόλης μας που θα αναγκαστούν  να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να εντάξουν το παιδί τους στην τόσο χρήσιμη για την ηλικία τους προσχολική αγωγή. Με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. θα διαπιστώσει κανείς πως για το δήμο της Καλαμάτας έγιναν φέτος 870 περίπου αιτήσεις (δεν είναι δυνατόν ο ακριβώς τους προσδιορισμός από τα στοιχειά της ΕΕΤΑΑ) για τους παιδικούς σταθμούς (τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς) για  504 προσφερόμενες  θέσεις (το παράδοξο είναι πως δόθηκαν περισσότερα  voucher από τις προσφερόμενες θέσεις που αναφέρονται στον κατάλογο), δηλαδή παραπάνω από το 40%  των αιτήσεων δεν ικανοποιείται (366 αιτήσεις). Πιο οξυμένο το πρόβλημα είναι για τα  βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών, για τα οποία  συνολικά διατίθενται μόνο 90 θέσεις (ο δήμος δεν διαθέτει καμία). Να σημειώσουμε πως στην παραπάνω διαδικασία δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσες μητέρες εργάζονται στον δημόσιο τομέα (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας), καθώς και γονείς που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά τις 27.000,00, οπότε οι παραπάνω αριθμοί αυξάνονται προς το δυσμενέστερο.
Παράλληλα,  οι υπηρεσίες του δήμου φέτος δέχτηκαν 490 αιτήσεις, από τις οποίες θα εξυπηρετηθούν οι 370 εκ των οποίων οι 210  μέσω του ΕΣΠΑ και οι  υπόλοιπες 160 θέσεις σε μη δικαιούχους του ΕΣΠΑ ή σε γονείς που απορρίφθηκαν από το ΕΣΠΑ. Οπότε και ένα μεγάλο τμήμα των αιτήσεων που έγιναν μέσω του δήμου δεν θα ικανοποιηθούν.
Οι ευθύνες για την παραπάνω τραγική κατάσταση όπου εκατοντάδες οικογένειες μένουν εκτός των παιδικών σταθμών είναι μεγάλες και βαρύνουν:
Από την μία, τις ελληνικές κυβερνήσεις (τόσο την σημερινή όσο και τις παλιότερες), που ποτέ τους δεν είχαν τη διάθεση να ενισχύσουν την προσχολική αγωγή, καθώς παρατηρούμε συνεχή υποχρηματοδότηση, ελλιπείς σε αριθμό και εξοπλισμό εγκαταστάσεις (όπως άλλωστε ισχύει και στις μεγαλύτερες βαθμίδες εκπαίδευσης), καθώς και υποβαθμιζόμενες παρεχόμενες υπηρεσίες που αποδεικνύουν πως καμία διάθεση δεν έχουν για δημιουργία νέων μονάδων άρτια εξοπλισμένων με το κατάλληλο προσωπικό. Οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το παρελθόν και οι οποίες έχουν οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα στην απαξίωση των δημόσιων παιδικών σταθμών ήταν: α. η μεταφορά της διοίκησης των παιδικών στους δήμους (φυσικά χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση), με αποτέλεσμα τη δημιουργία παιδικών σταθμών πολλών ταχυτήτων ανάλογα με την διάθεση κάθε δημοτικής αρχής και β. η πολιτική επιλογή που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, κατά την οποία δεν δίνεται προτεραιότητα στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές και να δημιουργήσουν νέες, παρά προτιμούν να δίνουν τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και χρήματα του ελληνικού λαού) στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα τα τελευταία δυο χρόνια η χρηματοδότηση του προγράμματος για κάθε νήπιο έχει μειωθεί κατά 10%.        
Από την άλλη,  ο Δήμος της Καλαμάτας συνεχίζει και αυτός με την σειρά του την απαξίωση των δημόσιων δομών. Εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει λόγος για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών για το οποίο όμως ουδεμία ενέργεια έχει γίνει, αλλά αντίθετα, τα τελευταία 7 χρόνια κατήργησε κ τους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς (για νήπια ηλικίας έως 2,5 ετών) της πόλης μας. Επιπλέον, επέβαλε δίδακτρα/τροφεία στους γονείς (τα οποία παλιότερα δεν υπήρχαν), προμηθεύει με παιδαγωγικό υλικό τους σταθμούς με το σταγονόμετρο και όλα αυτά για έναν δήμο ο οποίος παινεύεται ότι έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό και θέλει να γίνει φορέας πολιτισμού με την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας χωρίς να θεωρεί την προσχολική αγωγή κοινωνικό αγαθό.
Επιπρόσθετα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, επισήμανε (πράγμα το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους) πως τα κριτήρια αξιολόγησης του ΕΣΠΑ δεν είναι απόλυτα σαφές (όσον αφορά τον τρόπο τοποθέτησης των παιδιών στους παιδικούς), όταν με την σειρά του ο δήμος ποτέ του δεν έφτιαξε ένα σύστημα μοριοδότησης για τις αιτήσεις που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του και πάντα ανακοίνωνε τα αποτελέσματα χωρίς να δημοσιεύει τα κριτήρια επιλογής, γεγονός που πάντοτε δημιουργούσε ερωτηματικά! Και για άλλη μια φορά μας ανακοίνωσε πως οι σταθμοί θα αργήσουν να ανοίξουν περίπου στις 20 Σεπτέμβρη, αντί για τις 2 έως 3 Σεπτέμβρη. Και καλά πέρυσι που λόγω της καθυστέρησης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ (13/09) τα αποτελέσματα των αιτήσεων του δήμου ανακοινώθηκαν μετά από 10 ημέρες (σε άλλους δήμους ανακοινώθηκαν μετά από 2 ημέρες), φέτος όπου η προθεσμία εγγραφών των γονιών μέσω του ΕΣΠΑ είναι μέχρι την 01/09, γιατί δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα των εκατοντάδων οικογενειών που εργάζονται και δεν ξέρουν που να αφήσουν τα παιδιά τους και να οργανώσουν καλύτερα τις υπηρεσίες τους (μόνο μια υπάλληλος υπάρχει για όλη αυτή την δουλεία όπου μάλιστα έχει όλα τα καθήκοντα της διοίκησης των σταθμών) έτσι ώστε να ανοίξουν οι σταθμοί όσο πιο γρήγορα γίνεται;       
Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πως το δικαίωμα κάθε παιδιού στην ασφάλεια, την αγωγή και τη μόρφωση, που αναγνωρίζονται ως καθολικά και πανανθρώπινα, δυστυχώς τόσο για την ελληνική  πολιτεία όσο και για το Δήμο Καλαμάτας αυτό δείχνει να μην ισχύει.
Ο σύλλογος μας απαιτεί και διεκδικεί :
1.      Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός των παιδικών σταθμών.
2.      Την άμεση εύρεση και  διαμόρφωση νέων χώρων που θα φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά, καθώς και τη στελέχωσή των χώρων αυτών  με κατάλληλο προσωπικό.
3.      Την άμεση ένταξη στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου της κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλο το εύρος του διευρυμένου καλλικρατικού δήμου Καλαμάτας.
4.      Την άμεση επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (που ο δήμος έκλεισε πριν 7 χρόνια).
5.      Την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα (παιδαγωγούς, ψυχολόγους, βρεφονηπιοκόμους, διοικητικό & βοηθητικό προσωπικό). Απορρίπτουμε τις απαράδεκτες λύσεις με τα αποσπασματικά πεντάμηνα, δίμηνα κ.τ.λ.
6.      Τη θέσπιση ενιαίου  φορέα προσχολικής αγωγής αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, που να καλύπτει όλη την προσχολική ηλικία από  2 μέχρι 6 χρονών (όπως συμβαίνει και στις  υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης). Δεν μπορεί οι παιδικοί σταθμοί να μην αντιμετωπίζονται ενιαία από το κράτος και να διοικούνται με ξεχωριστή πολιτική και κατά το δοκούν  ανά δήμο και δήμαρχο!
7.      Αποκλειστική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από πηγές που δεν ξέρουμε εάν  θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (βλ. ΕΣΠΑ, Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.). Η Κεντρική Εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μεριμνήσει για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών αντί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Καλούμε τους γονείς καθώς και άλλες συλλογικότητες να έρθουν σε επικοινωνία με τον σύλλογο μας, προκειμένου να οργανώσουμε τις δράσεις μας για να διεκδικήσουμε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός προσχολικής αγωγής (επικοινωνία μέσω emai: sylgonallil@gmail.com & facebook: σύλλογος γονέων παιδικών σταθμών Μεσσηνίας <Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ>).
            Έχουμε ιερή υποχρέωση ως ενήλικες να εξασφαλίζουμε σε κάθε παιδί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα αγαθά. Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα….
Το Δ.Σ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου