29.9.16

Σοκάρουν τα στοιχεία: Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους δύο συνταξιούχους

Ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας που βρίσκεται στα 665 ευρώ.

 Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων έχουν οδηγήσει στην απόγνωση μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων. Καταδεικτικά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).
Συγκεκριμένα:  
Έξι στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων είναι κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί –σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή– το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.
Το 52% των νοικοκυριών στη χώρα, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.
Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα τα οποία για εφέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά.
«Μας έχουν στείλει στα τάρταρα πιο κάτω δεν γίνεται», «Πήγα να δώσω στον εγγονό μου πέντε ευρώ και μου είπε δεν θα το πάρω γιατί σας έκοψαν τη σύνταξη και δεν έχετε να φάτε», «Σε ετήσια βάση μου έκοψαν 12.000 ευρώ το χρόνο», δήλωναν την προηγούμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Και ενώ μήνα με το μήνα χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται όλο και πιο πολύ, τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των απανωτών περικοπών.
«Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται», τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου