9.9.16

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - Το ελαιόλαδο ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ είναι κορυφαίο στον κόσμο και ως γιατρικό

Σύμφωνα με μελέτη το ελληνικό ελαιόλαδο είναι κορυφαίο στον κόσμο και ως γιατρικόΑμερικανική μελέτη αποδεικνύει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο και ειδικά η κορωνέικη ποικιλία είναι το κορυφαίο στον κόσμο ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας στην Καλιφόρνια με τη συμμετοχή εννέα υγιών ανδρών, έδειξε ότι το ελληνικό λάδι περιέχει θεραπευτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις ή και καθόλου στα ισπανικά και ιταλικά λάδια.
Ειδικά η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία αφήνει ένα μικρό κάψιμο στο λαιμό και λανθασμένα θεωρείται ως ένδειξη υψηλής οξύτητας θεωρείται πολύ ευεργετική για τον οργανισμό.
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. 
Οι εν λόγω χημικές ενώσεις παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δύνανται να μας προστατέψουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μία εξ αυτών, η ελαιοκανθάλη, αναστέλλει το ίδιο ένζυμο όπως ακριβώς κάνει η ασπιρίνη μέσω της ιβουπροφένης, αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 
Οι επιστήμονες θεωρούσαν την ελαιοκανθάλη φυσικό αντιφλεγμονώδες, βασιζόμενοι όμως μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Με τη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά σε ανθρώπους, η επιστημονική έρευνα προχωρά παρακάτω.
Σύμφωνα με μελέτη το ελληνικό ελαιόλαδο είναι κορυφαίο στον κόσμο και ως γιατρικόΓια το πείραμα επελέγησαν τρία ελαιόλαδα, που διαφέρουν ως προς τις ολικές φαινόλες και τις δραστικές ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
 Επρόκειτο για ένα λάδι από κορωνέικη ποικιλία ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα άλλο από την ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

«Προτού ξεκινήσουν τις δοκιμές τριών κουταλιών (40 ml) από κάθε ελαιόλαδο με απόσταση μιας εβδομάδας, έγινε αιμοληψία στους εννέα εθελοντές» περιέγραψε ο Προκόπιος Μαγιάτης, επ. καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας του Παν. Αθηνών. «Αξιολογούσαμε δύο ώρες μετά τη λήψη του ελαιολάδου τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία των αιμοπεταλίων» εξηγεί ο ίδιος, «τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων, που ευθύνονται για τις θρομβώσεις, σε αντίθεση με το λάδι που είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολών».
Από τα εννέα άτομα, τα τέσσερα παρουσίασαν ισχυρή απόκριση μετά από δύο ώρες, όμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης. 
Συγκριτικά, τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν μετά τη λήψη του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
«Νέα εργαλεία, όπως η μέθοδος NMR ή η Aristoleo, που αποτελούν εφευρέσεις του Πανεπιστημίου μας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη» ανέφερε από τη πλευρά της η Ελένη Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του κέντρου Ελιάς στο Παν. της Καλιφόρνιας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου