23.9.16

Τι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ένα από τα τελευταία κάστρα άσκησης εξουσίας επιχειρεί να καταλάβει η κυβέρνηση.
 
Με νόμο επιχειρεί να «προσπεράσει» τις εκλεγμένες διοικήσεις των Δήμων και να τους επιβάλλει επιτροπεία, συγκεκριμένα αναφέρεται πως «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται».
Ειδικότερα, με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο Δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.
Τι κρύβεται όμως πίσω από την πραξικοπηματική διάταξη που προσπαθεί να περάσει το υπουργείο Εσωτερικών;
Πρώτον, ο Π. Κουρουμπλής ως στέλεχος προερχόμενο από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και πως αυτή επηρεάζει στις εθνικές εκλογές. 
Αν σκεφτούμε πως κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές κυριάρχησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι εύκολο να αναλογιστούμε πως ένας κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει από τα σκάνδαλα και τις φοροεπιδρομές αναζητά «στήριξη» στις τοπικές κοινωνίες αλλά τώρα το κάνει με αντιδημοκρατικό τρόπο.
Δεύτερον, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περνούν σημαντικά κονδύλια. 
Η κυβέρνηση έχοντας εξαντλήσει τους πόρους της κεντρικής διοίκησης προσπαθεί να βάλει χέρι στα ευρωπαϊκά προγράμματα που απευθύνονται μόνο στην ανάπτυξη των Δήμων.
Τρίτον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει καταλυτικό ρόλο, στη διαχείριση της φτώχειας και του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος, πεδία που η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα. Με το «πραξικόπημα» στους θεσμούς των Δήμων, το υπ. Εσωτερικών προσπαθεί να κερδίσει σε κοινωνική αποδοχή μέσω του έργου τρίτων.
Η δυναμική παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Γιώργου Πατούλη είναι δεδομένη και οι κινητοποιήσεις θα ξυπνήσουν πολλά δημοκρατικά ένστικτα.
Οι Δήμοι θα παραμείνουν στους Δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν το τελευταίο λάφυρο μίας κυβέρνησης που πέφτει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου