23.9.16

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ - Οι έξι ΔΕΚΟ που βγαίνουν στο σφυρί !

Πονοκέφαλο για τους κυβερνητικούς βουλευτές αποτελεί η διάταξη στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, περί ένταξης σε αυτό έξι ΔΕΚΟ.
Όπως αναφέρεται, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών – η αλλιώς στο νέο ταμείο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων – θα μεταβιβαστούν οι μετοχές εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η ΕΛΒΟ και οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν το καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει και πάλι να περάσει αντίστοιχη διάταξη από τη Βουλή, αλλά συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις και τελικά την απέσυρε.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής. Οι αρμόδιες Επιτροπές θα το συζητήσουν το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας με τη διαδικασία του επείγοντος και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου μπορεί να υπάρξουν προσθήκες μέχρι την κατάθεση του αύριο Παρασκευή στη Βουλή.
Τον περασμένο Μάιο είχε αποφασιστεί η μεταφορά στο υπερταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, ενώ εκτός μένουν για την ώρα ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ
Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης οι γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:
Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.
Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.
Τέλος, υπάρχει ρύθμιση και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου