15.9.16

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - Δήμος Μεγαλόπολης: Κάθετα αντίθετος στην απόθεση επικινδύνων αποβλήτων στην περιοχή


Δήμος Μεγαλόπολης: Κάθετα αντίθετος στην απόθεση επικινδύνων αποβλήτων στην περιοχή

Κατηγορηματικά αντίθετος στην εναπόθεση και αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) στη Μεγαλόπολη». Το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Μεγαλόπολη δεν έχει επικίνδυνα απόβλητα, κατά συνέπεια και λόγω της μακροχρόνιας επιβάρυνσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, δεν μπορεί να δεχτεί επικίνδυνα απόβλητα που μάλιστα παράγονται σε απομεμακρυσμένες περιοχές».
Υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα εδάφη για τη χωροθέτηση και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη, καθότι το μεγαλύτερο μέρος των απαλλοτριωμένων εκτάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ είναι σήμερα ενεργά, ενώ δεν υπάρχουν και διαθέσιμα αχρησιμοποίητα μεταλιγνιτικά εδάφη στα ορυχεία.
Τονίζουν ακόμα, πως ο Αλφειός ποταμός, καθώς και ο ποταμός Ελισσώνας, διασχίζουν καθ’ όλο το μήκος τους τα ορυχεία, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και ως εκ τούτου κάθε σκέψη για διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων στα λιγνιτωρυχεία είναι αποτρεπτική, ενώ εντός των ορυχείων και στις παρυφές αυτών, υπάρχουν οι οικισμοί: Μεγαλόπολης, Ψαθί, Ορεστίου, Χωρέμη, Απιδίτσας, Τριποτάμου, Ανθοχωρίου, Γέφυρας, Βρυσούλες, Θωκνίας, Σούλου, Πλάκας, Κάτω Καρυών, Ισώματος Καρυών, Κυπαρισσίων, Μαυριών και Κατσίμπαλη.
Επιπλέον αναφέρουν, ότι εντός των ορυχείων και στις παρυφές αυτών, υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, η αρχαία αγορά, η αρχαία Τραπεζούντα, αλλά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, όπως ο μεγάλης αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας ανακαινισμένος βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου Θωκνίας.
Το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης αναφέρει ακόμη πως ο Δήμος θα διεκδικήσει, ακόμη και δικαστικά, όλα τα μεταλιγνιτικά εδάφη, για τη χρησιμοποίησή τους από τους φυσικούς ιδιοκτήτες, αλλά και τους ακτήμονες της περιοχής, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, το συμβούλιο αναφέρει στην απόφασή του: «Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο, για την επίλυση του προβλήματος και την προστασία της περιοχής μας». Καλούν δε τους βουλευτές Αρκαδίας, την Περιφέρεια, την ΠΕΔ Πελοποννήσου και τους όμορους Δήμους Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, «να συνταχθούν ενεργά στη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματός μας και την αποτροπή της δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στην περιοχή της Μεγαλόπολης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου