15.9.16

Τι απαγορεύεται να πείτε στη Βόρεια Κορέα!


Τι απαγορεύεται να πείτε στη Βόρεια Κορέα!
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στη Βόρεια Κορέα. Όσοι την επισκεφθούν πρέπει να προσέχουν τι λένε, αλλιώς μπορεί να συλληφθούν.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «πάτησε το κουμπί», με αποτέλεσμα το παγκόσμιο ενδιαφέρον να επικεντρωθεί για άλλη μια φορά στον ιδιόρρυθμο δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, μιας χώρας η οποία ειδικεύεται στο να κρύβει την πραγματικότητα σχετικά με ό,τι την αφορά.
Τουλάχιστον 130 ξένοι δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στην Πιονγιάνγκ για να καλύψουν το πρώτο πλήρες συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος εδώ και 30 χρόνια, με τους δημοσιογράφους να πρέπει να υποφέρουν από την παρουσία των καθοδηγητών, αναφέρει ο Independent.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καθοδηγητές έχουν συνεχή παρουσία. «Μεταφράζουν, λένε στους δημοσιογράφους που μπορούν και που δεν μπορούν να πάνε ενώ μεταδίδουν την επίσημη γραμμή για τα πάντα. Από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέχρι τον σωστό τρόπο που πρέπει να αποκαλούνται οι ηγέτες του καθεστώτος».
Στη συνέχεια, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τα “καλύτερα” που έζησαν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Βόρεια Κορέα.
Πώς να αποκαλείτε τη χώρα
Η Βόρεια Κορέα δεν είναι η Βόρεια Κορέα. Είναι η Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, DPR Κορέα, ή DPRK. Εντελώς απαράδεκτη είναι η φράση ‘το ερημικό βασίλειο’, με τους καθοδηγητές να λένε ότι είναι βαθιά προσβλητικό γι’ αυτούς.
Η Νότια Κορέα, είναι γνωστή στον Τύπο της χώρας ως η ‘νότια Κορέα’ με το πρώτο συνθετικό με μικρά γράμματα.
Πώς να απευθυνθείτε στους ηγέτες
Τρεις είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στην Κορέα – και οι δύο από αυτούς είναι νεκροί. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ που ίδρυσε την χώρα και πέθανε το 1994, είναι γνωστός ως «ο αιώνιος πρόεδρος» ή «ο μεγάλος στρατηγός». Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είναι ο «πρόεδρος» ή ο «αγαπημένος ηγέτης». Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μπορεί να αποκαλεσθεί ως «ανώτατος ηγέτης» ή «Αγαπητός Σεβαστός».
Οι καρφίτσες του Κιμ
Ολοι οι Βορειοκορεάτες, φορούν μια καρφίτσα στο αριστερό τους στήθος, με το πρόσωπο του Κιμ Ιλ Σουνγκ ή του Κιμ Γιονγκ Ιλ ή και των δύο. Αυτές οι καρφίτσες δεν μπορούν να αγορασθούν από ξένους. Η πιο κοινή, είναι αυτή με μια γυαλιστερή κόκκινη σημαία με τα πορτραίτα των δύο ανδρών. Αλλά δεν γίνεται να τις αποκαλέσεις καρφίτσες. Η λέξη υποβαθμίζει τη σημασία τους. Οπως είπε ένας καθοδηγητής, «είναι εμβλήματα».
Οι ΗΠΑ
Η αναφορά στις ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε μακρά διάλεξη. Δεν υπάρχει η έννοια «σχέσεις με τις ΗΠΑ», μόνο η «εχθρική πολιτική των ΗΠΑ». Οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσει η Βόρεια Κορέα, είναι φταίξιμο των ΗΠΑ και της «μαριονέτας» τους, Νότιας Κορέας.
Δύσκολες ερωτήσεις
Η πιο συχνή απάντηση ενός καθοδηγητή σε μια ερώτηση, είναι η φράση «αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση». Στις δύσκολες ερωτήσεις, συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:
«Γιατί δεν μπορώ να πάω στο ξενοδοχείο μόνος μου;». Απάντηση: «Τα άσχημα λαϊκά αισθήματα κατά των ΗΠΑ είναι μεγάλα και μπορεί να μην καταφέρω να σε προστατέψω».
«Γιατί η επίσημη ισοτιμία με είναι 100 γουόν για ένα δολάριο και η ισοτιμία των αγορών είναι 8.000 γουόν προς ένα;» Απάντηση: «Θα σου απαντήσω αύριο».
Οι ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν ως κριτική κατά των ηγετών, συχνά δεν μεταφράζοναι ή δεν απαντώνται.
Τσιγάρα και κοστούμια
Μπορεί να προβάλλουν την πολιτική της χώρας τους για αυτάρκεια και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων τους, ωστόσο μερικοί από τους καθοδηγητές έχουν διαφορετικά γούστα.
Όταν τους είπαν να φέρουν τσιγάρα ως δώρα στους καθοδηγητές, μερικοί δημοσιογράφοι έκαναν το λάθος να αγοράζουν Μάρλμπορο κόκκινα από την Κίνα. «Αυτά είναι από το κινέζικο duty free», είπε ένας καθοδηγητής πετώντας τα στην άκρη. Δεχόταν μόνο Marlboro από την Αμερική ή το Μεξικό είπε, πριν βγάλει ένα τσιγάρο από την ακριβή μάρκα του Λονδίνου, Sobranie. Μια ημέρα, ένας καθοδηγητής φορούσε ένα μοδάτο κοστούμι. Όταν τον ρώτησαν την μάρκα, άνοιξε την δεξιά πλευρά του σακακιού για να τους δείξει ένα κοστούμι φτιαγμένο από ράφτη στην Κίνα, με σήμα Polo.
Κλείνοντας, ο Independent τονίζει ότι η άσκηση κριτική κατά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, μπορεί να οδηγήσει σε μπελάδες όπως η κράτηση, με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να προειδοποιεί τους πολίτες της στο παρελθόν να αποφεύγουν τα πολιτικά θέματα ακόμη και όταν πίνουν με τους καθοδηγητές.



 Thetoc

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου