30.9.16

Η ουσία που προλαμβάνει το εγκεφαλικό. Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Η ουσία που προλαμβάνει το εγκεφαλικό. Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Ένα εγκεφαλικό προκαλεί σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στον επιζώντα, αλλά και στην οικογένειά του.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά, που είναι πιο συχνά και αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών και σε αιμορραγικά (15%).
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού έως και 25%.
Εκτός από τη συμβολή του στην πρόληψη του εγκεφαλικού, το κάλιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και του εγκεφάλου, τον μεταβολισμό και την αύξηση της μυϊκής μάζας.
Η ελάχιστη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ένας άνθρωπος καθημερινά είναι πάνω από 2.000 mg (2 γραμμάρια). Υπολογίζεται όμως ότι χρειάζεται 4.000-5.000 mg την ημέρα, για να είναι προστατευμένος από την υπέρταση, βασικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τροφές που περιέχουν κάλιο
Η πρόσληψη καλίου γίνεται μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς το πρόχειρο φαγητό και οι επεξεργασμένες τροφές δεν περιέχουν κάλιο.
Τροφές που περιέχουν κάλιο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.
Έτσι, πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, οι ψημένες γλυκοπατάτες, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια).
Επίσης, πηγές καλίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές και τα φασόλια αλλά και το κρέας (όπως το κοτόπουλο) και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος.
onmed

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου