4.9.16

Ετοιμάζουν αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέα ΦΑΠ(α) στα ακίνητα

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του με έναν νέου τύπου Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) δρομολογεί από το 2017 η κυβέρνηση. 

Μέτρο που σχεδιάζεται να εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που βασίζονται σε σενάρια που έχουν επεξεργαστεί επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ΦΑΠ θα συνοδεύεται με αφορολόγητο όριο 50.000 για την πρώτη κατοικία, ενώ δεν αποκλείεται το αφορολόγητο να επεκταθεί και στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, εάν βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο.
Αυτός εξάλλου είναι και ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου, το πώς ο νέος φόρος θα μπορέσει να εξασφαλίσει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή αναμένονται φέτος από τον ΕΝΦΙΑ.
Το μεγάλο ύψος των εσόδων που θα πρέπει να εξασφαλιστούν είναι ο βασικός λόγος που τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει αφορολόγητο, ενώ, παράλληλα, η ύπαρξη αφορολόγητου θα προϋπέθετε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επιβολή ΦΑΠ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ θα πλήξει ουσιαστικά τους φορολογούμενους που υπάγονται σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο και τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 1.500 τ.μ..
Ετσι, το τελευταίο σενάριο, αναφέρουν πληροφορίες, περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια σε έναν φόρο ο οποίος θα προσομοιάζει με τον παλιό ΦΑΠ, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με χαμηλό συντελεστή στο πρώτο κλιμάκιο.
ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος καταργούνται, όπως και οι παραδοχές υπολογισμού του κύριου φόρου με βάση τα τετραγωνικά. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, με τα αγροτεμάχια να περιλαμβάνονται.
Μέχρι στιγμής, με τα έως τώρα δεδομένα, ο νέος φόρος θα είναι ενιαίος και θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη. ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος καταργούνται. Ο υπολογισμός του φόρου δεν θα γίνεται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου, αλλά την αξία του. Το σενάριο του αφορολόγητου των 30.000 - 50.000 ευρώ δεν προκρίνεται, αντίθετα η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κλιμάκωση του φόρου σε πολλούς συντελεστές, χωρίς αφορολόγητο.
Το ερώτημα, ωστόσο, που παραμένει είναι πώς θα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου, με βάση την οποία θα προκύπτει και ο νέος φόρος. Σύμφωνα, πάντως, με τις επιταγές του Μνημονίου, το νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2017.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου