1.9.16

Αύριο παραδίδεται το τμήμα Κόρινθος - Κιάτο


Αύριο παραδίδεται το τμήμα Κόρινθος - Κιάτο

Του Κοσμά Ζακυνθινού

Σχεδόν 24 ώρες απομένουν απ' την επίσημη παράδοση στην κυκλοφορία, του πρώτου τμήματος της Ολυμπίας Οδού, από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο και των σηράγγων Δερβενίου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, να κόβουν το μεσημέρι της Παρασκευής την κορδέλα των εγκαινίων.
Μετά από οκτώ χρόνια υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, η παράδοση του πρώτου τμήματος σηματοδοτεί τη σταδιακή του ολοκλήρωση. Από τα 120 χιλιόμετρα, που αποτελούν τη χάραξη του άξονα, μειώνονται κατά 20 χιλιόμετρα και απομένουν τα επιπλέον 100 χιλιόμετρα μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε έχει τεθεί, ο τελικός στόχος της λειτουργίας όλου του άξονα. Το τμήμα Κόρινθος - Κιάτο έχει 3 ανισόπεδους κόμβους, 7 άνω διαβάσεις, 19 κάτω διαβάσεις, 7 γέφυρες και θα απελευθερώσει το 1/6 των εργοταξιακών χώρων του υπό κατασκευή δρόμου.
Συνολικά, ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών θα έχει πάνω από 16 χιλιόμετρα σηράγγων σε 5 σημεία: στο Δερβένι, τα Μαύρα Λιθάρια, την Ακράτα, τον Πλάτανο και την Παναγοπούλα μικραίνοντας τις αποστάσεις, μειώνοντας τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Από τον ανισόπεδο κόμβο Κιάτου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Ξυλοκάστρου (14 χλμ.) περιλαμβάνονται 4 άνω διαβάσεις, 8 κάτω διαβάσεις, 5 γέφυρες, 3 lane covers και cut & covers και 1 κόμβος.
Στο επόμενο τμήμα Ξυλόκαστρο - Δερβένι, έκτασης 20 χιλιομέτρων, προβλέπονται 8 άνω διαβάσεις, 14 κάτω διαβάσεις, 7 γέφυρες 3 lane covers και cut & covers, 2 σήραγγες συνολικού μήκους 1,1 χιλιομέτρου και 2 κόμβους.
Σήραγγες Δερβενίου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης των Αλ. Τσίπρα και Χρ. Σπίρτζη σε πρώτη φάση στη διάρκεια της Παρασκευής θα γίνει η παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου - Κιάτου, του πρώτου πλήρους τμήματος αυτοκινητοδρόμου του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού με τον πρωθυπουργό να απευθύνει χαιρετισμό στο ΣΕΑ Κιάτου (16ο χλμ. στο ρεύμα Κορίνθου - Πατρών) στις 11 π.μ.
Για τη 1 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η παράδοση στην κυκλοφορία των δύο σηράγγων παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας, μήκους 670 και 535 μέτρων αντίστοιχα και της νέας γέφυρας διέλευσης νότιου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου Ολυμπίας Οδού από τον ποταμό Δερβένι, μήκους 122 μέτρων. Ενώ στις 4 μ.μ. θα γίνει επιθεώρηση εργοταξίων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού και των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου διάνοιξης και κατασκευής των δίδυμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας της Ιόνιας Οδού, μήκους 2,9 χλμ. ανά κλάδο και κατεύθυνση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου